Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Освећење храма Св. великомученика кнеза Лазара на Љубићу

У недељу 13. октобра 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Чувар трона Епархије жичке Господин Јован саслуживао је Његовој Светости Патријарху српском Господину Иринеју на Светој Литургији у храму Светог великомученика Лазара косовског и свих српских мученика на брду Љубићу изнад Чачка. Литургији је предходило освећење новоподигнутог храма. Чину освећења присуствовао је велики број верника, нарочито деце, из Чачка, Београда, Новог Сада, Батајнице, Бања Луке и Срема, који су са радошћу дошли да дочекају свог Патријарха и епископе Јована и Теодосија.

Љубић 26

У Часну Трпезу храма положене су мошти Светог Лазара Косовског што је била још једна радост, да истоимени храм има мошти свог светитеља заштитника. На Светој Литургији началствовао је Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј уз саслужење Епископа Јована и рашко – призренског Теодосија са преко тридесет свештеномонаха и свештеника, као и осам ђакона из више епархија наше Свете цркве. Директан пренос освећења и Литургије тумачили су на локалној ТВ „Галаксија“ свештеници чачанске цркве Марко Мирковић и Слободан Јаковљевић, објашњавајући свештенорадње. Чином протојереја одликован је свештеник Милорад Милидраг старешина храма на Љубићу, који је највише заслужан за изгрању овог велелепног храма, а правом ношења напрсног крста одликован је пензионисани протојереј Томислав Катанић из Чачка. Освећењу и Светој Архијерејској Литургији присустволи су и председник Скупштине Србије Г. Небојша Стефановић као и представници Владе Србије и локале власти.

Љубић 5

Храм Светог Лазара на брду Љубићу грађен је од 2007. године. Пројектовао га је у моравском стилу чувени архитекта др Пеђа Ристић. Иконописано је већ две трећине храма које је фреским сликарством осликао иконописац Горан Јовић.Ово је историјско место на коме је историју писала битка за одбрану овог краја у коме је важну улогу одиграно славни Танаско Рајић, капетан у војсци Милоша Обреновића. Одлучујућа битка у одбрани овог краја одиграла се 6. јуна 1815. године у којој је Танаско Рајић изгубио живот, али је своме народу подарио слободу. После Свете Литургије Његова Светост и Епископи, одржали су помен Танаску Рајићу, устаницима и свим српски мученицима пострадалим од Косова до дана данашњег. Након помена уследио је програм локалног културно-уметничког друштва „Танаско Рајић“ из Љубића и додела грмата признања ктиторима и приложницима овог светог храма. Пригодном беседом обратио се и старешина храма захваливши Његовој Светости и Епископима на великом благослову и радости коју су причинили својим доласком међу свој народ. Нека би Господ дао да нам добра никад не нестане и да овако лепе храмове подижемо за спасење наше, а у Славу Божију.

Презвитер Владе Г. Капларевић

Contact Us