Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Основци из Самаила у походу немањићким светињама

Данас када славимо Светог благоверног краља Јована Владимира и када славе многе Цркве и манастири широм земаљског шара, упутили смо се на поклоничко путовање пут немањићких светиња Манастира Студенице, Градца и Жиче. Ово поклоничко путовање смо реализовали уз одобрење Милана Генчевића, директора ОШ “Петар Николић“ у Самаилама.

Путовање је осмишљено са циљем да Савиној и Немањиној деци на што бољи начин приближимо културне баштине, светиње које су биле оснивачи првих школа и болница и много чега у нашој средњовековној држави. На обилазак наших светиња пошли смо са новооснованом поклоничком агенцијом “Јеж“ Епархије жичке, која заправо има циљ да у што бољем светлу прикаже и приближи наше манастире и светиње савременом човеку. У походе немањићким светињама пошло је 70 деце у пратњи свога вероучитеља Петра Ђерковића и наставника математике Јелене Марић, наставнице географије Весне Јокановић, наставнице информатике Весне Вујић и наставнице српског језика Драгане Танасковић.

Уз сарадњу наставнице српског језика направили смо корелацију са верском наставом и осталим предметима, тако што смо се потрудили да кроз житија светих деци појаснимо саме светиње и светитеље којима смо се данас поклонили. Прво смо стигли у Манастир Студеница на поклоњење Светом Симеону, Симону монаха и Преподобној Анастасији. Најпре дугујемо неизмерну захвалност архимандриту др Тихону (Ракићевић) игуману Манастира Студенице, на великој и несебичној љубави и гостољубљу да младима у што бољем светлу појаснимо смисао и немањићки етос. У манастиру Студеница деца су имала прилику такође да се упознају са пројектом Дигитална Студеница који има за циљ да кроз тај технолошки напредак паметних телефона и других технологија децу упозна са светињом.

 

Након посете Манастиру Студеници упутили смо се у Манастир Градац где нас се је дочекала мати игуманија Нина и са великом радошћу и љубављу угостила и поздравила децу . Такође, захваљујемо мати игуманији Манастира Жиче Јелени која је деци благословила да у току посете на вечерњем богослужењу изговоре молитву Оче наш, која нас је такође дочекала и поздравила. Циљ и смисао овог ваннаставног поклоничког путовања био је да деца употпуне своје знање из верске наставе и других предмета.

Вероучитељ Петар Ђерковић

Contact Us