ОШ ,,Драган Маринковић – Адрани” на излету у Овчар Бањи

У недељу 6. 11. 2022. године ђаци осмог разреда из основне школе у Адранима упутили су се на излет возом који је кренуо из Краљева пут Овчар Бање.

У раним јутарњим часовима кренули смо возом пут овчарско-кабларске клисуре да обиђемо Српску Свету Гору. Само путовање возом је деци била атракција и радост. Упутили смо се  на Свету Литургију у Манастир Благовештење, где су деца узела учешће у Светој Тајни Причешћа, а потом је по благослову мати игуманије Михаиле приређена пригодна трпеза љубави. Овде су била и деца из основних школа из Чачка са својим вероучитељима, па су ђаци имали прилику да се упознају и размене утиске после Свете Литургије.

Упознавши се са богатом историјом Манастира Благовештења који је иначе познат у српском народу по томе што је у њему замонашен блаженопочивши Патријарх српски Павле. Касније смо се упутили ка Манастиру Никоље. Иако су временски услови били отежани  деца су била одлучна и упорна да обиђемо остале светиње, тачније Манастире Никоље и Јовање. У Манастиру Никоље дочекала нас је мати игуманија Јелисавета са топлим поздравима добродошлице деци где су се деца упознала са историјом манастира, а светим јелејем помазао нас је архимандрит Давид (Васиљевић) који је деци поделио бомбоне, а потом смо били послужени.

По обиласку Манастира Никоље упутили смо се пешице пут Манастира Јовање. Сам пут није био једноставан и лак али бих са поносом похвалио труд деце. По речима Јеванђеља: ,,Дух је срчан, али је тело слабо”, код ове деце превагнуо је срчан дух који је дао и телесну снагу да стигнемо тамо где смо се упутили. У Манастиру Јовање дочекала нас је мати Агнија и испричала историју манастира, а по благослову мати игуманије Теодоре поделила је деци пригодне поклоне и послужење.

Циљ и овог излета и обиласка ових светиња Српске Свете Горе био је да деца прошире своја знања из верске наставе и уопште знања из географије, историје, музичког, ликовног и других предмета који имају непосредну везу са српском културном баштином. У повратку за Краљево иако је био присутан физички умор, осмеси и радост су испуњавали дечија лица, што је био један од циљева ово путовања.

Чтец Петар Ђерковић

Contact Us