Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Опело и сахрана упокојеног протојереја-ставрофора Томислава М. Катанића

У суботу 6. фебруара у 18:40 часова, у 88. години живота упокојио се у Господу протојереј-ставрофор Томислав М. Катанић. Покојни прота рођен је у побожној и честитој породици 1933. године у селу Бечњу, као пето дете од седморо деце, од оца Михаила и мајке Миросаве.

Основну школу завршава у Бресници и Мрчајевцима и након тога уписује Богословију Светог Кирила и Методија у Призрену. Године 1955. венчава се са Босиљком Томић из Лађеваца, а исте године је рукоположен за свештеника и послат на парохију у село Трнавци код Жупског Александровца. Након тога прелази у Бресницу, па у Чачак где службује до пензије 1995. године. Као пензионисани свештеник дуго година је служио при цркви у Горњој Трепчи. Као верни и пожртвовани служитељ цркви и народу саградио је парохијски дом у Трнавцима, обновио цркву, подигао звонару у Бресници и као старешина чачанске цркве сачувао ограду око храма коју су тадашње власти одлучиле да поруше.

 

 

Носећи крст Христов у тешким временима, прота Томо је 1958. године због обављања литије код старе цркве у селу Шљивово био осуђен на три месеца затвора од тадашњих власти, а након жалбе у затвору је достојанствено провео петнаест дана.

Прота Томо живео је тихо и смирено а благост и ведрина која је исијавала из његовог лика је уз  лепу реч на сваког човека остављала дубок и неизбрисив траг. Остаће упамћен као угледан, поштен и надасве ревностан свештеник на њиви Господњој. Отац је две ћерке, деда двоје унучади и прадеда троје праунучади.

Опело је служено у Храму Вазнесења Господњег у Чачку у присуству многобројног свештенства и народа.

Посмртно слово одржао је јереј Милан Д. Љубичић.

Прота Томислав сахрањен је на градском гробљу у Чачку.

Вероучитељ Ђорђе Радојковић

Contact Us