Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Опело и сахрана протојереја Спасимира Карамарковића (1934-2023)

Дугогодишњи парох врњачки протојереј Спасимир Карамарковић уснуо је у Господу 30. јануара 2023. године.

Прота Спасимир рођен је 20. јануара 1934. године у Врњачкој Бањи у сиромашној породици. Основну школу завршио је у Врњачкој Бањи, затим по њеном завршетку уписује Богословију Св. Кирила и Методија у Призрену као прва генерација ( послератна ) богослова. По завршетку Богословије жени се изабраницом Љиљаном из Врњачке Бање и у браку имао је једног сина.

На водици му је дао име свештеник Хранислав Ђорић, који га је послао у Богословију , касније као Епископ жички Герман Ђорић ( потоњи Патријарх Српски). На парохију га је послао тадашњи Епископ жички Василије Костић у Врдилама, где је кратко био око три године, затим био премештен на парохију у Врњачкој Бању. Прота Спасимир остао је у на врњачкој парохији где је и дочекао пензију са пуних четрдесет година свештеничке службе. Као пензионер још неко време опслужује парохију мењајући о. Ненада Михајловића. У народу је остао запамћен као човек који је помагао свима којима је помоћ била потребна. Био је ревностан у посту и чиноодевању. Такође био је и добар појац, члан епархијског хора, од његовог настанка па до гашења.

Преминуо је 30. јануара у Врњачкој Бањи на празник Преподобног Антонија Великог у дубокој старости,  у  90. години свог живота.

Заупокојена Литургија служена је  31. јануара у Храму Рођења Пресвете Богородице у Врњачкој Бањи, а опело проти Спасимиру на врњачком гробљу.

                                                                                                               ЦО Врњачка Бања

Contact Us