Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Окупљање вероучитеља у Пожеги

IMG_0545Вероучитељи црногорског и пожешко-ариљског намесништва сабрали су се у Пожеги, у уторак, 11. новембра, у предвечерњим часовима ради упознавања са новоименованим координатором, ђаконом Новицом Благојевићем, који им је пренео благослов Његовог Преосвештенства г. Јустина и упутио их у нов систем катихетског служења Цркви.

Најпре су истакнути статистички подаци о проценту ученика који похађају часове верске наставе на нивоу епархије жичке и изражена је тежња за унапређењем квалитета рада како би се тај проценат повећао. Вероучитељима је предочено да би требало више да се труде и усавршавају како би њихов рад за Цркву Христову био плодоноснији. Препоручено је укључивање свих вероучитеља у рад сајта епархије жичке, где би у одељку посвећеном веронауци могли да размењују искуства и обавештавају јавност о сопственим, а особито заједничким наставним и ваннаставним активностима. Катихете су обавезане да у одређеном року доставе Одбору за школску катихезацију епархије жичке податке о стању верске наставе у њиховим школама и досадашњим резултатима, као и о степену сарадње са школским и црквеним властима.IMG_0543

Било је доста речи и о важности стручне спреме, и поред позитивних примера ванредне активности појединаца и доприноса црквеном животу.

Кроз веома садржајну и плодну, готово трочасовну дискусију координатор се упознао са многим појединостима на терену, одговорио на бројна питања и прихватио у разматрање предложене му иновативне сугестије које свакако доприносе литургизацији деце, што је примарни циљ верске наставе.

Сви су се сагласили да препоручени нов начин рада отвара доста могућности за напредовање и усавршавање и да уноси нову енегрију неопходну за постизање плоднијих резултата не само сведених на индивидуалне ентузијастичке примере, већ првенствено на заједнички допринос Цркви кроз Литургију као епицентру хришћанског живота.

 

Contact Us