Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Одржан парастос стрељанима на Буковима

На спомен гробљу на Буковима, поред магистралног пута Косјерић – Ваљево (Архијерејско намесништво црногорско), одржана је комеморација и служен парастос 81 родољубу, које је 28. јула 1941. године немачка казнена експедиција стрељала у знак одмазде за убијеног немачког војника.

Било је то прво стрељање у Србији по злогласној наредби Рајха да се за немачког војника стреља стотину а за рањеног 50 Срба. Немачки војник убијен је на путу за Ужице, па су пре 70 година на стратиште пред стрељачки строј изведени недужни становници варошице и похватани косци и жетеоци из околних села и са Дивчибара. Међу невиним жртвама били су и дечаци од 15 и 16 година.

Полагање венаца и комеморативни скуп родбине и грађана трају још од ослобођења, а данашњој комеморацији су били присутни претставници локалних власти и чланови породица пострадалих као и игуманија овчарског манастира Ваведења мати Февронија, чији је отац пострадао на данашњи дан. Након полагања венаца свештеници намесништва су одржали парастос, а након парастоса је надлежни парох, протојереј Иван Терзић, у пригодној беседи подсетио на страдање српског народа кроз векове, а такође и напоменуо да је, поготово у данашње време, када се наш страдални народ опет и изнова изводи на стуб срама и то управо од оних од којих је наш народ страдао, потребно да се негује породично предање и да се молитвом поштују наше невине жртве.

Contact Us