Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Никољдан у селу Врби код Краљева

На дан када Православна Црква прославља великог чудотворца Светог Николаја Мирликијског, чији култ се свечано прославља у српском народу, како литургијски тако и у многим хришћанским домовима кроз крсну славу, у нашем малом месту Врба, између Краљева и Врњачке Бање, уз посебну радост прослављен је овај светитељ. Евхаристијским сабрањем је началствовао Епископ жички Господин Јустин. Пре Свете Литургије мештани су са својим парохом протојерејом Добринком Топаловићем, радосно дочекали  Архијереја у храму посвећеном Вазнесењу Господа Исуса Христа. У Литургији су саслуживали протејереј-ставофор Ненад Илић, ђакон Александар Грујовић и ипођакон Дејан Камиџорац.

Јединство и пуноћа сабрања је остварена када је већи број верника приступио Светој Чаши.

Епископ је, на крају, истакао важност проповеди, али и смисао и вредност порука коју нам шаљу и упућују светитељи у нашој Цркви. Посебно је нагласио да је Господ створио све што је живо под сунцем, да од Њега све добија живот, благодат и залог вечнога живота. Само је Он Свет, нико други нема никакву трајну силу. У наставку, Владика је јасно предочио да нико од светитеља, па ни Свети Никола, није нешто другачији од нас људи, чак и када су им извесне околности у животу наклоњене. Без обзира на то што је измољен од Бога преко знаменитих и имућних родитеља, као и то што је о вери учио од свог стрица Светог Николаја Епископа патарског, он се непоколебиво определио да живи благочестиво и усмерава себе према живом Богу. Кроз данашњицу смо сведоци, да без обзира што су некима наклоњене околности, где су преко родитеља на положају, или чак пореклом и из свештеничких породица, многи се нису посветили, чак су и застранили.

Бог позива Николаја, пошто је живео благочестиво, да крене у свет међу људе и помаже. Чудом Божијим, би рукоположен за Епископа Мире ликијске и ту је живео и посветио се ево до данас. Он, велики чудотворац, помаже роду људском, на мору и у ваздуху и у свим опасностима, рекао је Епископ Јустин.

Наш Архипастир је свим присутним верницима који славе  овог светитеља честитао славу.

У нашем месту Врба, првобитна црква брвнара, коју су подигли у најтежим временима мештани, желећи да искажу своју ревност према вери отаца и својој Цркви, управо је посвећена Светом Николају Мирликијском Чудотворцу. Зато и захваљујемо Богу и Његовој промисли да на дан овог светитеља, имамо част да нас посети и благослови наш Епископ.

Вероучитељ Милан Милутиновић

Contact Us