Недеља Самарјанке у Храму Светог Саве у Краљеву

У четврту недељу по Пасхи, „Недељу Самарјанке“, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Епархије жичке у Краљеву.

После прочитаног јеванђелског одељка у коме се приповеда о Христовом разговору са женом Самарјанком крај извора Јаковљевог Владика је беседио о „води живој“ која нас уводи у вечност. Својим речима нас је подсетио да осим хлеба житејског постоји и храна духовна која нас крепи и снажи и без које нема ни овоземног живота. Најбољи показатељ суштинског значаја ове Хране коју нам Христос дарује је стање апатије у коме се налазе многи млади данашњице. Откуда та апатија када је ово време у коме се, за разлику од неких претходних времена, макар најосновније потребе могу задовољити? Отуда јер човек потребује благодат Божију и милост Божију.

Након тога Владика је дирљиво позвао родитеље да воле и разумеју своју децу, али и децу да поштују своје родитеље и то не само када су родитељи подршка и помоћ него и онда када услед болести или старости родитељи потребују помоћ. Јер ће Господ благодаћу Својом благосиљати такву породицу у оквиру које владају љубав и поштовање.

По завршетку беседе настављен је литургијски принос евхаристијских Дарова и благодарење нашем Оцу Небеском на свим даровима којима нас благосиља и на Љубави Његовој пројављеној у Сину Његовом који је нас ради постао човек, претрпео смрт и васкрсао.

 Ђакон Стефан Милошевски