Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Недеља Православља у Ивањици

У данима Велике четрдесетнице када се постом и молитвом припремамо за празник победе Живота над смрћу – Васкрс, у прву недељу овог периода коју називамо Недеља Православља, у Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Ивањици служена је Света Литургија. Началствовао је старешина протојереј Синиша Раденковић уз саслужење братства храма.

Духовни значај ове недеље огледа се у победи праве вере над иконоборством. „Ово је победа која победи свет – вера наша“ (1. Јн 5,4)

Река народа која је кренула на ово великопосно путовање простирала се изван саме порте и стрпљиво се уливала у новозаветни брод спасења – Цркву.

Следујући речима Христовим „Ко је жедан нека дође к мени и пије!“ (Јн 7,37) верни народ – ожеднеле душе међу којима многи стари, болесни и немоћни али жедни Воде Живе – није спречила киша ни лоше време да дође, да се напије са извора бесмртности оличеног у Светој чаши Тела и Крви Христове.

Истински сусрет човека са Христом догађа се у Цркви на Светој Литургији. Учествовати на Литургији значи доћи на Литургију. У овим великопосним данима посебно су значајне речи апостола Филипа изговорене у Јеванђељу које се чита на данашњој Литургији а упућене Натанаилу – „Дођи и види!“ – лично се увери да је Христос Бог, јер ћемо попут Петра ускоро радујући се доћи и видети разбијене окове смрти и празан Христов гроб.

Ђакон Иван Ћурчић

 

 

Contact Us