Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Недеља Праотаца и празник Материце у Светосавском храму у Краљеву

У Недељу Праотаца, 26. децембра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Саве у Краљеву. Његовом Преосвештенству саслуживали су: архимандрит Дамјан (Цветковић), протојереји-ставрофори Мирослав Јаковљевић и Ненад Илић, протонамесници Александар Јевтић и Новица Благојевић, ђакони Стефан Милошевски и Стефан Симић. На Литургији је певао и хор нашег храма под диригентском палицом Драгане Манојловић, док је певницу водио протопсалт Иван Трајковић.

Друге недеље пре Божића Света Црква се молитвено сећа Светих Праотаца – старозаветних праведника од Адама до Јосифа, заручника Маријиног, као и свих пророка који су проповедали о Христу, од Самуила до Јована Крститеља. Овај празник у народу је познат и као дан мајки – Материце. У складу са данашњим Јеванђељем и наступајућим празником Рођења Христовог, Владика Јустин је своју беседу започео говорећи о Цару Царева и Господу Господара који смирено долази у овај свет од Дјеве Марије са циљем да ослободи људски род од греха, смрти и ђавола.

Данашње Јеванђеље о исцељењу згрчене жене јасно нам говори да искушења и кризе у које често упаднемо, Господ попушта на нас да би нас ободрио и спасао. Често нам говоре да живимо у тешким и смутним временима, о ,,тешким данима“, али то не треба да нас смућује, јер је Христос победио свет. Све што је у времену то пролази, али речи Христове неће проћи. На нама је да искористимо пролазност времена за наше спасење, а то не можемо уколико не обратимо пажњу на ближње око нас, истакао је Владика.

У наставку Литургије уследило је причешћивање Телом и Крви Господа Исуса Христа.

Беседу Владике Јустина преносимо у целости:

Вероучитељ Филип Зеленовић

Contact Us