Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Најава: Опело и сахрана новопрестављеног протојереја Раденка Глигића (1957-2021)

После краће болести, упокојио се у Господу протојереј Раденко Глигић (1957-2021), парох бајинобаштански.

Рођен је 1957. године у осатском селу Колари код Сребренице. Основну школу завршио је у Сремској Митровици, а петоразредну богословију у Сремским Карловцима. Уписао је Православни богословски факултет, али је 1978. морао примити парохију у Лончарима, када га је у свештенички чин рукоположио Епископ зворничко-тузлански Василије. Службовао је у Орашју, Вучиловцу, Рајеву, Факовићима, као и на парохијама љубишкој и белоречкој на Златибору.

Старешина Цркве у Рогачици био је у периоду од 1987. до 1995, где је дао највећи допринос изградњи храма у Гвосцу, који је уједно први новосаграђени храм у Западној Србији после Другог светског рата. Радио је на изградњи храмова у Оклецу, Доњем Зарожју и Пашиној Равни. За изузетно ревносан рад на повереним му парохијама одликован је чином протојереја.

 

Од 1995. је парох у Бајиној Башти, где је једно време био и старешина храма, настављајући са црквеноградитељском делатношћу на повереној му парохији. Иза себе о. Раденко је оставио супругу, троје деце и унучиће. Његов син протојереј Драган Глигић је парох у Жичи код Краљева.

У понедељак 26. априла, Литургија Пређеосвећених Дарова биће служена у Храму Светог пророка Илије у Бајиној Башти у 08.00 ч. Опело на Градском гробљу у Бајиној Башти почеће у 13. 00 ч.

Contact Us