Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Најава: “Наслеђе краљице Јелене“, 01-09. јун 2024.

Духовни и културни фестивал “Наслеђе краљице Јелене“ почиње, у суботу, првог јуна.

Како ове године обележавамо 710. година од упокојења ктиторке манастира Градац досадашњи концепт манифестације Дани краљице Јелене проширен је новим називом, садржајима и програмом. Заједничко вишемесечно залагање општине Рашка, Туристичке организације Рашка, Центра за културу – Градац, Средње школе краљица Јелена и сестринства манастира Градац, довело је до тога да и ове године укључимо у програм децу и омладину основних и средњих школа из околине Рашке, Краљева, Ужица и Новог Сада. 

Сва предавања, изложбе, концерти, радионице, представе и трибине, све што је неки манифест оног што желимо рећи кроз Наслеђе краљице Јелене осмишљени су кроз питање: Шта нам сада поручује наша Света краљица Јелена?

Почињемо са програмом у суботу, 1.6. 2024.  у 12 часова у спортској хали у Баљевцу, трибином Андреје Герића Пробудите ПОБЕДНИКА у себи и турниром у одбојци Сервирај за радост.

У наредним данима следе различите радионице: Проговори да видим ко си – Школа културе говора за младе, Српско рукописно наслеђе, Каменчић један сам није вредан и Лепота Божије творевине у нашим рукама.

У четвртак 6. 6. 2024. у 19 30,  у Галерији центра за културу Градац је отварање и ауторско тумачење изложбе Др Дубравке Прерадовић, научне сараднице Балканолошког института САНУ, Габријел Мије и истраживање старе српске архитектуре.

У петак 7. 6. 2024. у 12 30 у Дому културе у Рашки најмлађу публику очекује позоришна представа: Немањићи – подела царства.  А у 19 30  у Галерији центра за културу Градац професорка Бојана Цвејић одржаће предавање на тему: Прича о одрастању и односима.

У суботу 8. 9. 2024.  у 19 часова у Дому културе у Рашки отац Милош Весин говориће на тему: Улога сећања у нашем духовном животу. Вече се завршава музичко поетским кабареом: Да, то су били дани.

9. 9. 2024. је завршни дан фестивала, почиње у 9 часова Светом Литургијом, затим следи концерт Слободана Тркуље и Балканополиса који ће пратити изложба хране Гастрономија рашког краја, као и хуманитарна изложба  Лепота Божије творевине у нашим рукама.

Contact Us