Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Монашење у манастиру Вољавча

Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин началствовао је, у четвртак 11. јуна 2015. године, светом архијерејском Литургијом у храму Преподобне мати Параскеве у манастиру Вољавча, уз саслужење Архимандрита Венијамина из манастира Преображење Овчарско-кабларско и свештенства љубићког намесништава.

Сестринство ове богомчуване светиње тавничког краја са својом Игуманијом мати Аквилином, умножило је духовне радости на светом евхаристијском сабрању, добивши још једну сестру монахињу, молитвеницу пред Господом, у окриље своје обитељи. Преосвећени владика Јустин је у току свете Литургије замонашио у чин мале схиме искушеницу Весну Нишавчић, давши јој монашко име Ксенија. Велики број верника овога краја поделио је са владиком Јустином, свештенослужитељима и сестринством радост данашњег молитвеног сабрања, подсетивши се да је манастир Вољавча већ вековима чувар духовног живота народа овога краја.
У својој беседи владика је говорио о подвижничком и страдалном путу сваког хришћанина, монаха и мирјанина, који за циљ има уподобљавање Христу Господу. Тај пут је тежак и пун искушења али ми знамо да Господ никог не заборавља и не оставља оне који му се обраћају за помоћ и утеху. Ходећи на путу Христовом ми смо увек спремни на омаловажавања, ругања и клевете јер, као што овај свет није прихватио Христа, исто тако, не прихвата ни оне које се Њему моле и од Кога очекују спасење – рекао је владика.

По предању, приликом Велике сеобе Срба (1690) Патријарх Арсеније Чарнојевић обновио је цркву на месту где је раније постојао манастир. Од првобитног здања није ништа сачувано, касније  је подигнута и црква брвнара посвећена светом Прокопију, која и данас постоји. Због потреба народа за већом богомољом, саграђена је 1967. године нова црква посвећена Светој Петки.

Contact Us