Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Молитва за децу и освећење игралишта у Радаљеву

Свака недеља јесте Свети дан када се Црква изнова обраћа својој духовној деци, и кроз црвено слово у календару и звук звона подсећа и позива све да дођу на најбитнију службу – Свету Литургију. А у недељу 29. августа, када мајка Црква прославља српске светитеље архиепископа Јевстатија, преподобног Романа и преподобног Рафаила, народ у малом брдовитом месту надомак Ивањице – Радаљеву, имао је толико разлога за долазак у светињу, да му никакав посебан позив није био ни потребан. Наиме, тога дана се након свете службе читала молитва за здравље деце, вршио молитвени призив Духа Светога на ђаке и учитеље и освећивало новосаграђено дечије игралиште направљено у склопу Цркве.

Свету Литургију служио је јереј Александар Стјепановић из Ужица уз саслуживање локалног пароха, а одговарао је сав присутан народ предвођен многобројном дечицом. Следујући Христовим речима да „ако не будемо као деца, нећемо ући у Царство Божије“, народ је баш пратећи своју децу и приступио Светом Причешћу. Због великог броја породица које су се тога дана окупиле под сводове Храма Светог Ђорђа, служба је служена напољу, испред храма. Након завршетка Литургије, прочитана је молитва за здравље деце и извршен је молитвени призив Духа Светога за све ученике и учитеље, студенте и наставнике.

А све ово, био је само део радости и први разлог окупљања Радаљеваца. У сарадњи са општином, уз чију свесрдну помоћ је и пројекат дечијег игралишта успешно довршен, организован је и чин прославе и освећења. Колона је кренула до игралишта које се налази на око 500 метара од храма, на плацу који је Цркви даривала породица Петра и Светозара Мојсиловић. На челу колоне ишла су деца у народним ношњама заједно са дечијим аниматорима које је са Нушићијаде довео председник општине Ивањица г. Момчило Митровић, који је у колони био праћен другом присутном дечицом, као и својим замеником г. Ненадом Главинићем и свештеником, а иза њих су у поносно ишли Радаљевци са својим гостима.

Након молитвеног чина освећења, присутнима се обратио парох јереј Аранђел Петровић. Он је у беседи истакао да у дану када се служи Литургија, служба која је молитва благодарности, сви ми имамо потребу тај дан захвалити и посветити Богу, ближњима и себи. И управо посвећујући тај дан, бићемо у стању и испунити га, учинити и неко добро дело, и да ћемо тек тад разумети зашто можемо чути у току Литургије речи да „сваки добри дар одозго долази“. А Богу смо се сви заједно и помолили да одозго сиђе благослов на нашу децу, ученике и учитеље, да их све оснажи и окрепи, и да предавана знања буду како и реч молитве каже – Богу на славу, родитељима на радост и отаџбини на корист.  Затим је поручио деци да у овом дану баш ми старији и јесмо пример како треба живети и радити у слози и љубави. Истакао је да сви присутни и сви оправдано одсутни јесу пример заједништва, што и јесте основно поимање Цркве. На крају, захваљујући се свима, свештеник је нагласио да се на свима нама испуњавају Христове речи да ако будемо у слози, „по томе ће нас познати да смо Његови ученици“.

Затим се присутнима обратио г. Иван Мојсиловић,  главни иницијатор ове идеје, који је највише учинио да ово добро дело угледа светлост дана и да буде завршено у изузетно кратком временском периоду. Он је окупљао мештане на радне акције, сам својим радом подстицао и надгледао радове. Пре свега, захвалио се СПЦ и духовном оцу Епископу жичком г. Јустину на благослову за ово добро дело, затим породици Мојсиловић на дару, а онда свим мештанима учесницима овог пројекта. На крају, исказао је речи хвале председнику општине Ивањица као и целокупној градској структури, и изразио наду да је ово само први од заједничких корака за опште добро.

Затим је реч окупљенима упутио и председник општине г. Момчило Митровић. Он је указао на то да када се ради на општем добру, много је већа радост него када се ради нешто што се тиче појединца. Изразио је велику радост због здраве сарадње духовне и овоземне власти, и нагласио да је општина Ивањица имала и много веће пројекте, али да ниједан до сад као овај, није обрадовао толики број људи и изнео толико искрених осмеха на лицима наше деце. Захваљујући се свима, позвао је људе да наставе да се боре и обећао да ће као и до сад, општина бити ту за њих.

На крају, присутнима је реч честитке упутио и директор ОШ Сретен Лазаревић, г. Миладин Божовић. Похвалио је сву децу и честитао им почетак школске године уз наду да ће наставити да корачају стопама својих родитеља, трудећи се и да их превазиђу. Истакао је да су Радаљевци и даље људи који остају на својим огњиштима, ту стварају породице, и да тако наставе јер је то једини исправан пут. Директор је затим најавио културно-уметнички програм, који су спремила деца ове школе.

Уз дечију песму, сплетове игара и музику, започето је славље. Деци су подељени многобројни поклони: крстићи, свеске, оловке и слаткиши Лицидерског срца које је спремила црквена општина, а радост је настављена у црквеној сали уз послужење које су спремиле вредне домаћице и узорне мајке.

Јереј Аранђел Петровић

Contact Us