Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Молебан за почетак школске године у Пожеги

Поводом почетка нове школске године, у недељу 4. септембра 2022. у Храму Света Три Јерарха у Пожеги, након Свете Литургије којом је началствовао старешина храма протојереј Божо Главоњић, уз саслуживање протојереја Крсте Лазића, протонамесника јереја Милована Вујовића и ђакона Дарка Глукчевића, служен је молебан и чин Призива Светог Духа.

На Светој Литургији сабрао се велики број верног народа, деце школског и предшколског узраста, сагласно речима из данашњег прочитаног Јеванђеља: “Пустите децу нека долазе к мени, и не браните им, јер је таквих Царство Небеско“ (Мт 19,14). Овом приликом је старешина храма о. Божо Главоњић, протумачио прочитано Јеванђеље свима окупљенима у име Христово, а поучио је родитеље да је неопходно да се моле за своју децу и да бдију над њиховом душама од малена и да их уче о науци Христовој како би заједно наследили Царство Небеско.

На данашњем чину Призива Духа Светог сви присутни помолили су се нашем Творцу Господу Исусу Христу да ђацима отвори “срца, умове и уста“ да би примили силу његовог закона “и да са успехом науче корисне науке које им се предају“ а све у славу Божију, за лично спасење, родитељима на радост, а Цркви и отаџбини нашој на корист. Свети владика Николај говори да “незнање Божанских истина доводи до помрачења ума и отуђења од живота Божијег“ па стога само знање које нас води ка чињењу добра нам је од користи. У традицији српског народа утемељено је  да сваки нови посао и учење треба започети молитвом и Божијим благословом што потврђује и члан 82. Душановог законика у коме се вели следеће: “И ову заповест имамо од свих старију: у сваком граду и селу где су цркве тамо и училишта градити то јест школе, да се уче деца“.

На општу радост деце, старешина храма са братством поделио је ђацима пригодне поклоне за почетак школске године.

Ђакон Дарко Глукчевић

Contact Us