Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Молебан и Литија у Ариљу за страдалну Цркву у Црној Гори

У недељу, 2. фебруара 2020. године Црквена општина Ариље благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Јустина организовала је Молебан и Литију у знак подршке одбрани српских светиња у Црној Гори.

Акатист Пресветој Богородици са почетком у 17 часова у Храму Светог Ахилија служило је братство храма и свештеници околних парохија, уз присуство више стотина верника. Свештенство је предводило Литију, која се кретала од ариљске цркве градским улицама, па поново се вративши у потру храма где се окупљенима беседом обратио отац Дарко Несторовић, рекавши: “Литијом и молебаном протествујемо против отимања наших светиња, које су нам преци у аманет оставили. Кроз осам векова Светосавске Цркве, много је крви јуначке проливено за њихову одбрану, много је суза мајчинских исплакано, и много уздаха изашло из груди свештенослужитеља, до данас. Не дозвољавамо да нам храмове претворе у музеје, а парохијске домове и конаке у ресторане и казина.

Нећемо им дозволити да нам светачке мошти заробе у стаклена звона, као што су комунисти држали заробљене руку Светог Јована Крститеља и Часни Крст и икону Богородице Филермосе, држећи их у подруму титоградског музеја.Овом литијом им поручујемо да нећемо портире на вратима храмова кад у њих пођемо да се причестимо, да колач славски осветимо, да сина или кћер венчамо, да унуче крстимо. Данас смо у литији да се сутра не бисмо стидели потомака који ће нас питати где смо били и шта смо чинили када су нам светиње отимали. Не дамо кивот Светог Василија, после Светог Саве најомиљенијег српског светитеља, али не дамо ни Студеницу, ни Жичу, ни Ариље.

Кажу, да хоће да узму само храмове старије од сто година, а кад би, не дај Боже, тако у Ариљу било не би нам остао нити један храм. Зато данас бранећи Острог, Цетиње, Морачу и Пиву, бранимо сваку српску цркву, ма где она била.“

                                                                                                         Ђакон ариљски Радомир Митровић

Contact Us