Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Митровдан – слава Манастира Згодачице

У дану када молитвено прослављамо Светог великомученика Димитрија Солунског, 26/8. новембра 2018. године, Манастир Згодачицу код Краљева, посетио је Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин.

Преосвећеном Епископу саслуживали су: Архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић, протојереј Жељко Филиповић, јеромонах и настојатељ манастира Стефан (Чкоњевић), јереј Владимир Стефановић и протођакон Александар Грујовић, уз присуство јеромонаха Атанасија из Манастира Преображења, сестара из Манастира Каменца и верног народа.

 

 

 

У својој надахнутој беседи Владика је подсетио треба да стичемо божанске врлине и онда нам никакво зло не може да наудити, јер смо јачи од свакога зла. Једини који је победио ђавола, смрт и грех је Господ наш Исус Христос. Он нас није избавио речима “слободни сте“, већ својом Крвљу. То је највећа жртва коју је икада ико учинио за нас људе, и то је могао само Човекољубац и Господ Бог наш. Преосвећени је у наставку беседе рекао да се том Крвљу ми причешћујемо и добијамо залог будећег живота и да сведочимо истину пред онима који нису од истине. То изискује спремност на жртву и да имамо љубави међу собом. Владика је подсетио на јеванђелске речи да ћемо у свету имати невоље и бити гоњени зато што је свет омрзао Господа који је Истина, који је Светлост у коме нема дволичења. Од нас се тражи сведочење, и да у овај дан, који сведочи о страдању светих који су своје животе давали за истину и Бога до дана данашњег, и ми пратимо њихове животе. Треба да се потрудимо да и ми поживимо благочестиво у овоме свету. Ако паднемо у овоме животу не треба да очајавамо. Има излаза. То је Свето покајање и исповест. По речима Светог Климента Александријског: покајање има важност и силу као ново крштење.

На крају беседе Владика је честитао манастирску славу и рекао да Господ Бог молитвама Светог Димитрија Мироточивог избави нас од земљотреса, најезде туђинаца, од свих невоља у овоме свету и да његовим молитвама схватимо да је Господ Човекољубац и да хоће да се сви спасу и дођу у познање истине.

У наставку Свете Литургије освећен је славски колач и жито и приређена трпеза љубави.

Манастир Згодачица

Contact Us