Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Сиропусна недеља у Храму Светог Саве у Краљеву

Дана 18. 02. 2018. године када се у народу познатом Сиропусном недељом завршава не само још један циклус седмичног круга богослужења, већ и припремно време пред Велики (=Часни) пост, у краљевачком Храму Светог Саве богослужио је Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин.

Дочекујући Епископа у порти, сабрање се упутило ка храму, где је уз богодолично појање свештених литургијских песама отпочела Света Литургија. Началствујући сабрањем Преосвећени је уз саслужење братије храма и учешће верног народа принео предложене Дарове, којима се по освећењу силаском Духа Светога причестио велики број присутних.

У беседи упућеној сабранима, Епископ Јустин је пожелео Божију подршку свима који намеравају да крену благословеним стазама поста. Нагласио је да питање поста није ствар неке самовољне иницијативе верника као појединца, нити је дијета, већ је то врлина послушности Светој Цркви која нас као Мајка својим поретком и благословима руководи ка спасењу.

С тим у вези, сви треба да будемо одговорни. Они који су немоћни могу постити блаже телесним постом, али зато би могли да појачају молитвено делање. Учитељи у томе свима су нам и Свето Писмо и списи Светих Отаца. Поуком о умереном и постепеном увођењу деце у подвиг поста, Епископ је завршио беседу и благословио присутне за предстојеће дане поста како би у радости дочекали светли Дан Васкрсења Христовог.

протонамесник Александар Р. Јевтић

Contact Us