Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Манастирска слава у Сретењу испод Овчара

                     Радуј се, благодатна Богородице Дјево,

 јер из тебе засија Сунце правде, Христос Бог наш, који обасјава оне који су у тами.

            Весели се и ти, старче праведни, који си узео у своје наручје Ослободиоца душа наших

                                                       који нам је даровао васкрсење.

 

P1050855

На дан када Црква Христова литургијски прославља празник уношења Господа Исуса Христа  у Јерусалимски храм, Његово Преосвештенство Епископ жички господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Сретење у Овчарско-кабларској клисури. Повод је била славе манастирског храма. Епископу је саслуживало свештенство и свештеномонаштво наше Епархије.

Ово торжествено славље увеличало је и мноштво верног народа, који је дошао да са својим Архипастиром прослави данашњи необичан и тајанствени празник. У њему је пројављен својеврсни прелазак из Старог у Нови Завет, почетак уласка у Обећану земљу у којој кроз Литургију као икону Царства Небескога имамо пуноћу постојања.

Честитајући манастирску славу настојатељици Сретењске обитељи мати игуманији Аквилини и њеном сестринству, Преосвећени је пожелео свако добро, духовну радост и напредак у узрастању у меру раста висине Христове. У својој богонадахнутој беседи, он је поучавајући народ  описао  празник као пресек којим се испуњава смисао припреме доласка на земљу Господа нашег Исуса Христа као јединог новог под Сунцем. Говорећи о личностима које помиње данашње Јеванђелско читање, Архијереј је посебно говорио о Светом Симеону Богопримцу, којем је било обећано да неће окусити смрти док  не види обећаног Месију. Свети Симеон је у време египатског цара Птоломеја Филаделфа био један од седамдесет преводилаца Светог Писма Старог Завета са јеврејског на грчки језик. Док је преводио део из Књиге пророка Исаије и дошао до пророчанства: „Ево дјева ће затрудњети и родиће сина“, он је хтео да избрише реч „дјева“ и замени је са речју „девојка“. Тада му се јавио Анђео Божји и спречио га у тој намери, објаснивши му да је пророчанство истинито. Још му је рекао да неће умрети док не види обећаног Месију рођенога од Дјеве.  У време када је Младенац Исус био донесен у храм јерусалимски, Дух Божји то јави Симеону који беше веома стар. Симеон брзо оде у храм и тамо познаде Дјеву и Младенца по светлости што је зрачила око њихових глава као ореол. Радостан старац узе Христа на своје руке и замоли Бога: „Сад отпушташ у миру слугу свога, Господе, по речи својој; јер видеше очи моје спасење Твоје“.

P1050761

У контексту празника, Епископ Јустин је говорио и о Цркви као мистичном Телу Христовом; о војинствујућој Цркви којој ми припадамо борећи се да кроз подвиг  са напором уђемо у торжествујућу Цркву где су сви Свети у Царству Небеском. Верни народ је са љубављу слушао поуке о важности биолошког опстанка нашег народа, као и непрестане борбе за духовне и националне вредности.  Своје треба да чувамо, а туђе да поштујемо. У свакоме треба сагледати Лик Божији, не заборављајући да је наше спасење у заједници са Богом и ближњима.

На крају,  честитајући свима празник Сретења Господњег, Предстојатељ Богомспасаване  Епархије жичке је пожелео да се и наредних година у још већем броју окупљамо око ове древне Светиње.

чтец Владан Макањић

 

Contact Us