Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Мала Госпојина – храмовна слава у Цветкама

На дан када васцела Црква прославља Рођење Пресвете Богородице, код своје старе цркве брвнаре око светог жртвеника сабрао се верни народ цветачке парохије да прослави храмовну славу. Литургију су служили јереј Владимир Јовановић, протојереј ставрофор Милорад Ђорем и протојереј Иван Терзић.

Након прочитаног светог Јеванђеља отац Владимир је у својој беседи поменуо значај сабрања, подсетио је на пређашња времена где се народ сабирао да пласти, копа, сеје и жање, на свадбе и весеља која су трајала данима. Данашње време уништава саборност те је много важно да се сабирамо у име Божије особито у дане празника код свога храма. Отац Владимир је истакао значај и величину Пречисте Дјеве Марије и њеног рођења те да иако имамо много светитеља којима се молимо и много светих места ходочашћа не постоји већи заступник пред престолом Божијим коме можемо да се молимо од Пресвете Богородице. 

Литургијском сабрању су присуствовали ђаци Основне школе “Драган Ђоковић Уча“ из Цветака са својим учитељицама, као и директорком школе. Након причешћа Светим и божанским Тајнама Христовим освећен је славски колач, а потом су момци и девојке из културно-уметничког друштва “Ризница“ из Краљева приредили пригодан програм.

Уследила је славска трпеза љубави коју су припремили овогодишњи домаћини славе.

Протојереј Иван Ж. Терзић

 

Contact Us