Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Литургијско славље у чачанском Успењском храму

Дана 27. августа 2023. Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Литургију у Храму Успења Пресвете Богородице у Чачку уз саслуживање: протојереја Мирослава Петрова, архијерејског намесника трнавског, протојереја-ставрофора Гмитра Милуновића, архијерејског намесника моравичког, протојереја-ставрофора   Мирослава Поповића, умировљеног пароха из Аустралије, протојереја-ставрофора Добривоја Милуновића, из Епархије новограчаничке-средње-западноамеричке, протојереја Крстивоја Милуновића, пароха чачанског, јереја Николе Вукобрата, старешине храма Успења Пресвете Богородице у Чачку,  јереја Живка Дамјановића, пароха успењског, ђакона Стефана Симића и ђакона Миладина Милуновића.

На почетку Свете Литургије Владика је рукопроизвео у чин чтеца Стефана Дончића из Краљева, свршеног богослова Богословије Светог Саве у Београду, који одлази на студије на Православни богословски факултет у Либертивил.

На Малом входу протојереј Крстивоје Милуновић је одликован правом ношења напрсног крста, а јереји Никола Вукобрат и Живко Дамјановић су произведени у чин протојереја.

У слову своје архипастирске беседе Владика нас је подсетио на поуку из данашње јеванђелске перикопе о богатом младићу. Материјалне вредности не смеју бити на првом месту, јер једино Богу припада то место и све остало своју вредност добија из односа према тој стварности.

Великој радости данашњег сабрања допринело је и рукоположење чачанског вероучитеља, мастер теолога Душана Арсенијевића у свештени чин ђакона.

Након Свете Литургије братство храма је уготовило трпезу љубави на којој су се обратили новопроизведени протојереј Никола, испред свих данас одликованих  и новорукоположени ђакон Душан, који су заблагодарили Епископу што их је удостојио датих им чинова.

Текст: чтец Филип Нешковић

Фотографије: вероучитељ Ђорђе Чоловић

Contact Us