Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Литургијско сабрање у Кушићима – родном месту Светог Јакова Жичког и Туманског

Дана 21. августа 2021. године, у Кушићима је прослављен празник Светих Јакова и Зосима Туманских. На Литургији је началствовао архимандрит Дамјан (Цветковић), уз саслуживање архимандрита Саве (Илића), намесника моравичког протојереја-ставрофора Гмитра Милуновића, намесника пожешко-ариљског протојереја Драгана Стевића, протојереја Небојше Вишњића и пароха миланџанског јереја Зорана Стевлића уз присуство мештана и верног народа. Појали су протојереј Ненад Бајић, старешина ивањички, јереј Бојан Милошевић, старешина ариљски, парох лучки јереј Душан Тодорић  и парох ковиљски јереј Јован Кушић.

У својој беседи отац Дамјан нас је подсетио на Христове речи из Јеванђеља да будемо кротки и смирени. Нема веће врлине од тога да будемо свесни своје немоћи и да вредимо онолико колико делимо са Христом и његовом Црквом. Све ово је врло брзо схватио наш земљак Јаков (Арсовић), који је рођен овде у Кушићима. Као веома учени српски дипломата на једном богомољачком сабору је чуо беседу простог сељака и схватио тајну правог знања – бити кротак и смирен и на тај начин задобити благодат Светога Духа. Светитељ осетивши призив Божији, прилази Светом Николају и након боравка са њим неко време на Охриду долази у Епархију жичку. Кроз писмена и усмена предања можемо се уверити у дубину кротости и смирења Светог Јакова (Арсовића).

Након Свете Литургије уследило је ломљење славског колача, а отац Зоран се обратио и захвалио свима присутнима што смо узели учешће у молитвеном прослављању светитеља, пожелевши да се у овом и још већем броју саберемо и наредне године и да нас Светитељи чувају и крепе.

Јереј Зоран Стевлић

 

 

Contact Us