Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Литургијско сабрање у Душковцима

У недељу 24. по Духовима, 15. новембра 2015. године, свету архијерејску Литургију у Душковцима код Пожеге служио је Епископ жички Господин Јустин. Његово Преосвештенство је присутним верницима упутио речи поуке о значају евхаристијског сабрања и заједничарења. Епископу су на Литургији саслуживали протосинђел Сава (Илић), намесник пожешко-ариљски протојереј-ставрофор Ненад Величковић, намесник црногорски протојереј-ставрофор Милутин Стевановић, протојереј Драгољуб Шишовић, јереј Крста Лазић, јереј Илија Милошевић, ђакон Стефан Милошевски из Краљева и ђакон Александар Каранац из Пожеге. Свештенство, заједно са многобројним верним народом, су се окупили да чују богонадахнуту реч свог духовног оца и да заједно са Њим узму учешће у Трпези Господњој.

У препуном храму, поред вeрника, деце у народној ношњи и свештеника, били су присутни и представници локалне власти на челу са председником Општине господином Миланом Божићем.

Епископ је у изузетно надахнутој беседи подсетио да је циљ нашег постојања заједница са Богом у којој једино можемо живети вечно у Царству Божијем са Спаситељем и светитељима који су следили Божије заповести. Зато је нарочито битно следити заповести Божије и бити члан литургијске заједнице. Такође је верницима упутио и речи утехе, јер је наш небески Спаситељ милостив и прима у своје вечно Царство и оне који су згрешили, па се покајали; исто као што у Светом Писму и отац прима са радошћу свог заблуделог сина који се покајао.

Епископ Јустин је присуствовао уметничком програму који су припремила деца у народној ношњи. А после тога је уследило сабрање за трпезом љубави коју је приредио домаћин Боро Костић. Старешина храма протојереј Драгољуб Шишовић се захвалио Епископу на великој части коју је указао верницима тиме што је посетио село Душковце, а након тога се Епископ још једном обратио верном народу и објаснио потребу литургијске заједнице и сталног причешћивања свих верних хришћана, нагласивши да примамо Свету тајну Причешћа по благодати Божијој.

Вероучитељ у ОШ „Емилија Остојић“

дипл. мастер-теолог Немања Тимотијевић

Contact Us