Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Литија и Молебан у Краљеву за подршку Српској Православној Цркви у Црној Гори

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина на празник Богојављења, када прослављамо догађај крштења Господњег на Јордану, у Краљеву су одржани Литија и Молебан за нашу страдалну Цркву у Црној Гори.

Време које је наговештавало падавине није спречило велики број Краљевчана да присуствују овом догађају. Испред Цркве Свете Тројице сабрао се верни народ са својим свештенством да у молитвеном ходу, уз лепе песме из духовног наслеђа наше Цркве и народног стваралаштва, прође централним улицама града. Украшена сабрањем свенародним, окићена иконама, децом у народним ношњама и са гуслама, Литија је предвођена свештенством и монаштвом Епархије жичке.

Учествовали су и представници власти  и јавних институција Града Краљева, предвођени начелником Рашког округа г. Небојшом Симовићем и градоначелником Краљева г. др Предрагом Терзићем.

Целокупан призор учинио је, уистину, да се може поносно рећи да су Краљевчани показали да могу да буду пример како треба да изгледа једно сабрање достојно предака који су на овим просторима стварали темеље средњовековне Цркве и државе.

Пред Храмом Светог Саве, присутнима се беседом обратио архијерејски заменик протојереј-ставрофор Љубинко Костић. Упечатљивим речима предочио је слику тренутног стања у Црној Гори. Истакао је да наша Црква опстаје тамо вековима на светосавским темељима. Њих су постављале и надограђивале многе генерације, да би дивне светиње предали нама својим потомцима. Данас је на нама да не дозволимо да нам отму ону што је наше, јер смо пред примером предака дужни да и ми наредним генерацијама исто у наслеђе оставимо.

Позвао је на молитву за заштиту светиња, изражавајући наду да ће властодршци у Црној Гори у будућности доћи к себи и вратити се на прави пут кроз покајање. Савле је гонио Цркву, али кроз јављање Господ га је учинио покајником и великим апостолом Цркве. Свети Василије Острошки, Свети Петар Цетињски и Свети Симеон Дајбабски, са многим другим подвижницима и духовним горостасима који су обележили просторе у Црној Гори, позивају на братски мир и јединство у нашој Светој Цркви која је заједничка Мајка. Свето Писмо нам поручује да од Бога нико није јачи, и да је Његов заклон уздигнут високо, тако да се Црква никога не плаши јер је Бог у њој био, јесте и биће у векове. Богојављенским поздравом Бог се јави, отац Љубинко је завршио обраћање присутнима, који су громогласно одговорили: Ваистину се јави!

У наставку, под сводовима Светосавског храма који је био препун народа, а овога пута мали да прими све који су испунили пространу храмовну порту, служен је Молебан. У архијерејском трону древне светосавске  Епархије жичке био је Епископ Јустин. Дивним појањем жичких монахиња и краљевачког свештенства молитва је постала умилна, благопријатна  и једнодушна. Трократно Господи помилуј било је аутентично сведочанство да наш народ није заборавио своју припадност богослужбеном бићу Цркве као заједнице различитих дарова које Дух Свети на изградњу Цркве као Тела Христовог излива на све нас.

Након одслуженог Молебана, сабрању се речима духовне поуке обратио Владика Јустин. Рекао је: “Овде смо да дамо подршку нашој страдалној и обесправљеној браћи у Црној Гори. Ми нисмо могли да бирамо када ће нас ово зло задесити, али знамо да ми хришћани морамо увек да будемо спремни јер дани нашег живота на земљи нису наши. Они су избројани и у рукама су Божијим. Зато, ми знамо, да смо дужни да молитвом призивамо благодат Божију на народ и отаџбину нашу. Знамо да нас искушења спремају за Царство Божије. Господње су речи: Који претрпи до краја, тај ће се спасти. Ми смо тога свесни као хришћани.

Ово су дани велике радости кроз празнике Цркве. Данас је Богојављење, када се Света Тројица пројавила на Јордану. Сутра прослављамо Светог Јована Крститеља и Претечу, највећег међу рођенима од жене. Он је за Истину пострадао. Био је пријатељ Божији, који пред Престолом Божијим све нас молитвено заступа. Он, многи мученици и исповедници, верујемо, заштитиће наш народ у Црној Гори. Много је страдања било у историји наше Цркве. Данас, и ми у том страдању учествујемо. Важно је само да се определимо да будемо на правој страни. Она је тамо где је Господ Бог. Њему нека је слава са Оцем и Духом Светим у векове векове. Амин.“

Богојављење године 2020. остаће упамћено у историји Краљева као догађај када је молитвом за страдалну нашу Цркву у Црној Гори пројављено дивно јединство Цркве Божије која наш народ чини Божијим народом у времену које све више богобораца широм света показује, али истовремено сведочанство Цркве поставља за светлост свету.

Протонамесник Александар Р. Јевтић

Фото: М. Радовановић, Г. Шљивић

Contact Us