Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ликовна радионица у Манастиру Вујан

У суботу 17.12.2022 године, ученици ОШ „Прељина“ су посетили Манастир Вујан са својим вероучитељем Бојаном Кнежевић, узимајући учешће у Светој Литургији, након чега је реализована ликовна радионица.

На литургијском сабрању су присуствовали ученици од петог до осмог разреда, који су, припремајући се постом, приступили Светој Тајни Причешћа. Након тога, љубазношћу вујанских монаха, на челу са настојатељем манастира архимандритом Савом (Илићем), ученици су имали прилику да учествују у ликовној радионици. Идеја је била да се ураде цртежи икона, који би могли да користе у школској приредби поводом прославе Светог Саве. У консултацији вероучитеља са наставницима српског језика и ликовне културе, ученици су цртали по моделу иконе Пресвете Богородице. У том подухвату их је усмеравао о. Сава, наводећи их да уоче благост боја и покрета којим је иконописана Богородица, изражавајући Њен лик док у наручју држи Господа Исуса Христа. На овај начин је тематизован Божићни пост, Богородичини празници и ишчекивање рођења Христовог- Божић, што је и била тема школских часова. Сву атмосферу је употпунио амбијент манастира и послужење које је братство припремило.

На овај начин ученици су могли искуствено да доживе евхаристијску заједницу радости, јединство труда и лепоте у самом раду, као и да науче значај и смисао иконе. На крају нашег боравка, ученици су од о. Саве добили на дар крстиће. Надамо се да ће овај боравак ученицима бити водиља и у осталим животним трудовима, те да ће се сједињујући се са Телом и Крвљу Христовим благодат излити и на сваки њихов животни труд.

Вероучитељ Бојан Кнежевић

Contact Us