Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Лет у вјечност “баћушке падобранца”

„Ако себе не дајеш служењу без остатка, то није хришћанство, то је друга религија“

протојереј Михаил Васиљев

Из Москве је стигла тужна вијест да је у Украјини на задатку погинуо војни свештеник Михаил Васиљев, витез који је много пута неустрашиво гледао смрти у очи, бивајући у таквим опасностима гдје је вјероватноћа од погибије била, како је рекао у једном интервјуу, 99,9 посто. А он је вјеровао и „први газио по минском пољу“, давајући цијелог себе, иако је у посљедњој својој изјави казао да у људској природи није да ризикује живот у рату и налази се тамо гдје је заиста смрт. Он се није плашио. Обављао је задатак, а задатак је, његовим ријечима, да човјек остане човјеком.  Душу је дао за брата свога.

Ујутру 6. новембра 2022. године, на подручју специјалне војне операције у Украјини, приликом вршења пастирске дужности, погинуо је протојереј Михаил Васиљев, клирик Московске епархије, настојатељ храма Великомученице Варваре и Светог Илије Муромеца Патријаршијског подворја при сједишту Ракетних стратешких снага у селу Власиха,  Московске области.

Рођен је 1971. године. Дипломирао је на Московском државном универзитету. М.В. Ломоносова и Академије Генералштаба Оружаних снага РФ. У чин ђакона и свештеника рукоположен је 1998. године.

Одликован је Орденом за храброст, Орденом Св. Сергија Радоњешког трећег степена,  Орденом „За заслуге према отаџбини“ другог степена.

Као свештеник учествовао је у мировним операцијама на Косову, у Босни, Абхазији, Киргистану, Сјеверном Кавказу и Сирији.

Иза њега је остало шесторо дјеце.

Поводом херојске погибије протојереја Михаила Васиљева, Његова светост патријарх  московски и све Русије Кирил упутио је изразе саучешћа породици, пријатељима и духовној дјеци оца Михаила и свештенству Патријаршијског подворја у војном гарнизовну штаба Ракетних снага храма Свете Варваре и Иље Муромеца у којем је служио отац Михаило. У телеграму саучешћа се каже:

Преподобни оци, драга браћо и сестре! Са дубоком тугом примио сам вијест о трагичној смрти протојереја Михаила Васиљева. Храбар, одлучан и пожртвован пастир – тако су покојника познавали не само његова браћа и саслужитељи на престолу Божјем већ и многи војници и официри које је отац Михаило духовно хранио дуги низ година и који су га често с љубављу називали „десантни баћушка“, поштујући га због његове чврсте воље и спремности да подијели све муке тешког војног посла. Активним залагањем покојника, храм Благовијести Пресвете Богородице у Соколницима враћен је цркви и обновљен. Поред тога, на старање му је повјерено стварање парохијског живота у храму Свете великомученице Варваре и Светог Илије Муромецког у Власихи у сједишту Ракетних стратешких снага. Парох је много учинио на  утврђивању војске у православној вјери и увођења у црквену традицију.

Отац Михаило је вршио свештеничку службу у најтежим и понекад опасним борбеним условима, увијек се трудећи да подржи, ојача и утјеши војнике, показујући лични примјер пожртвованости, хришћанске љубави и чврсте наде у Господа. Покојник је до краја испунио своју пастирску дужност, не остављајући своју духовну дјецу ни по цијену сопственог живота.

Молим се милосрдном Богу, у коме су сви живи (Лк. 20, 38), да Он својом неописивом љубављу, новопочившем протојереју Михаилу опрости сва сагрешења и усели га у небеско пребивалиште, гдје ће праведници почивати. Нека Свевишњи утјеши све оне који жале за смрћу оца Михаила и подари снагу да на достојан начин издрже овај тежак губитак.

Уз искрено саучешће

+Кирил патријарх московски и све Русије

На дан Светог Димитрија Солунског, 8. новембра 2022. предсједник Руске Федерације В.В. Путин потписао је указ којим се протојереју Михаилу Васиљеву (постхумно) додјељује звање Хероја Русије „за храброст и херојство исказано у вршењу грађанске дужности“.

Опијело новоупокојеном пастиру 9. новембра у Саборном храму Христа Спаситеља служиће Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил.

Марија Живковић

Извор: mitropolija.com

Contact Us