Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ктиторска слава у Ариљу

Прослава ктиторске славе почела је свечаним вечерњем које је служио сабрат светоахилијевског храма и намесник пожешко- ариљски прота Драган Стевић, уз саслужење ђакона рашког Дукић Ненада и ђакона ариљског Јелић Александра.  Поред свег народа присутан је био и са нама у радости учешће узео и председник Општине Ариље, Предраг Маслар.

 

 

У дан Светога краља Драгутина испуни се срце наше радошћу преобилном јер се и на нама испунише речи Светог Игњатија Богоносца да пуноће цркве бива тамо где је њен Епископ присутан. И дође у Ариље отац наш Јустин, Епископ жички да у име све пуноће ариљске цркве принесе уздарје, бескрвну жртву, хлеба и вина, Богу нашему, Богу отаца наших, Богу потомака наших и да нас кроз Причешће Светим даровима сједини са Васкрслим Христом. Владици су саслуживали свештеници нашег храма, прота Мирчета Крупниковић, прота Драган Стевић, намесник   пожешко-ариљски, и отац Бојан Милошевић, старешина храма, те  мио и увек драги гост, прота Божо Главоњић, предстојатељ пожешки. Јектеније су произносили ђакони Стефан Симић, владичански ђакон  и Александар Јелић – ариљски.

На крају Свете Литургије, владика је осветио славско жито и колач које је ове године у славу ктитора Светог Драгутина принела цела литургијска заједница и у ове дане када светом хара страшна болест која изима свој данак како на телима тако још више на душама нашим обратио нам се очинском поуком, леком који излази из душе његове и из искуства свештенога. Указао нам је на светле примере отаца, које је познавао, међу њима и Светог Порфирија Кавсокаливита, а који су боловали од неизлечивих болести, а који  су у њима сагледали сву лепоту бића Божијег, лежећи у постељи и славећи име Божије. Његове речи су деловале на нас као истински лек. Умириле душу оних у бризи, и осоколиле оне који су у радости. Позвао нас је да у љубави међусобној и у љубави према Богу издржимо искушења која нас сналазе, и да на њих одговарамо јеванђелским леком – смирењем и трпљењем. Богу нашем прослављеном у Светима његовим слава и хвала.

Братство Храма Светог Ахилија

 

Contact Us