Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Крстовдан у Светој Земљи

Благословом нашег Епископа Јустина, остварено је и друго поклоничко путовање у Свету Земљу. Крстовданска, тј. друга група хаџија бројала је 54 поклоника Свете Земље, највећим делом  из Горњег Милановца и Краљева. Прослава Крстовдана, која се ове године поклопила са прославом јеврејског празника Сеница, била је разлог за многоструке благослове на највећим хришћанским светињама и обиласке чак и оних светих места који нису били по програму. У суботу, 22. септембра у раним јутарњим часовима, по испраћају прве групе хаџија која је бројала 57 поклоника, свештеник Драган Ђорем, дочекао је на аеродрому Бен Гурион у Тел Авиву, другу, Крстовданску групу.

Првог дана, по слетању, обишли смо Манастир Светог великомученика Георгија у Лиди Палестинској (Лоду) и поклонили се његовим светим моштима и целивали мироточиву плочу на његовом кивоту. Потом смо обишли и стари град Јафу, Манастир Светог архангела Михаила, тј. кућу Симона Кожара, где је апостол Петар имао виђење о чистим и нечистим животињама, затим манастир руске мисије где се налази гроб Свете Тавите из Дела апостолских, и на нашу највећу радост тога дана успели смо да се у касним поподневним часовима поклонимо и на најсветијем месту са кога је Господ васкрсао, на Гробу Господњем у Цркви Васкрсења Господњег у Јерусалиму. По целивању Гроба Господњег и Плоче миропомазања, обишли смо све светиње, параклисе осим Голготе у Цркви Васкрсења Господњег, који обележавају места из Јеванђеља о страдању Господњег, спустили се и целивали место где је Света царица Јелена пролашла Крст Господњи.

Недеља, други дан нашег ходочашћа, започео је доласком у Цркву Рођења Господњег у Витлејему где смо прво целивали чудотворну икону Богородице Витлејемске. Имали смо велику радост да свим свештеницима наше групе дозволе да у Витлејемског пећини саслужују парохијском свештенику Арапину и готово све јектеније и возгласе произнесу на српском језику, као и причесте све верне. Свештеници који су поред свештеника Драгана Ђорема, били део групе су: протојереј Данча Стојменовић, парох у Владичином Хану и јереј Владимир Вулета, парох субјелски. После Литургије, обишли смо пећину Светих Витлејемских младенаца, па Манастир Пастирско поље, где су анђели пастирима благовестили рођење Спаситеља, па најзначајнији Манастир у Светој Земљи и Јудејској пустињи, лавру Светог Саве Освећеног. Тога дана по повратку у Витлејем, обишли смо и римокатолички Манастир Млечна стена, на месту где је по предању Богородица дојила Богомладенца.

Понедељак, трећи дан хаџилука, започео је одласком и обиласком Брда Храма, простора где се налазио Јерусалимски храм, са погледом на места из старозаветне свештене историје, затим места Сретења Господњег као и остатака Јерусалимског храма, Западног зида (Зида плача). Обилазак светиња смо наставили  одласком на Сион, на место Тајне вечере и Силаска Светог Духа на апостоле, и поклоњењем кивоту цара Давида. На свакоме светом месту из новозаветне свештене историје, свакога дана, поред објашњавања читали смо и делове из Јеванђеља везане за та света места. Тога дана обишли смо и Маслинску гору, место са кога се Господ вазнео, затим Манастир Вазнесења Господњег, где нас је Српкиња монахиња Филотеја са сестрама угостила и испричала страдања овога манастира. Потом смо се прошетали до Манастира Патер ностер – Оче наш и зауставили се код проче са Господњом молитвом на нашем језику, а затим до видиковца са кога се пружа диван поглед на стари град Јерусалим. Дан смо наставили обиласком Гетсиманског врта, места издаје и хватања Господњег, Цркве Гроба и Успења Пресвете Богородице, целивањем иконе Богородице Јерусалимске у њој, па Манастиром Светог Стефана архиђакона и првомученика и пећине где је његово свето тело почивало. У већ поподневним часовима, обишли смо Манастир Рођења Богородице, па прошли улицом Виа Долороса – Улицом Бола, задржавали се на сваког обележеном месту, и стигли на Голготу где смо се поклонили.

Уторак, четврти дан, започели смо обиласком Манастира у Јудејској пустињи, Светог Теодосија Великог Киновијарха. Потом смо отишли у Витанију (Лазареју) и сишли и поклонили се на гробу Светог Лазара Четверодневног. Највећи физички напор на путовању, поклоници су имали у пустињи Вади Келт, у обиласку Манастира Светог Георгија Хозевита, где се налази и пећина где се скривао Свети пророк Илија, тј. пећина где су се Јоаким и Ана молили за потомство. Обишли смо потом Еин Карем, место сусрета Богородице и Јелисавете и рођења Јована Крститеља, затим Манастир Часног Крста, где је расло дрво од кога је направљен Крст Господњи.

Среда, пети дан, био је резервисан за Галилеју, где смо обишли Назарет и Цркву Благовести и Маријин бунар, па Манастир Светог Георгија у Кани Галилејској где је Господ претворио на свадби Симона Зилота воду у вино, затим Гору Преображења -Тавор. Тога дана обишли смо и Капернаум, Манастир Дванаест апостола на Галилејском језеру, место умножавања хлебова и рибе, као и Гору Блаженства. Тога дана пробали смо и чувену Петрову рибу.

Четвртак, шести дан, провели смо у торжественој прослави празника Вождвижења Крста Господњег у Јерусалиму. Литургијом је началствовао Патријарх јерусалимски и све Палестине Теофило, уз саслуживање великог броја Епископа, а међу њима и епископа Српске Цркве источноамеричког Иринеја (Добријевића) и Епископа славонског Јована (Ћулибрка), као и мноштва свештеномонаха и свештеника, као и свих свештеника наше групе. После сједињења са Господом, Светог причешћа, уследила је литија где је патријарх на глави носио Крст Господњи на место где га је Света царица Јелена пронашла, потом на Гроб Господњи, па на Голготу. По литији, патријарх је све поклонике угостио и поздравио у згради Јерусалимске патријаршије.

Петак, седми дан, започели смо одласком у манастир на Гори Кушања изнад Јерихона, где смо се поклонили месту где се Господ молио и био кушан. Потом смо отишли на реку Јордан, место крштења Господњег, тј. место где су Јевреји ушли у Обећану земљу, месту где се и Свети пророк Илија узнео на небо. На реци Јордану су сви приступили трократном погружавању, како је то дивни хришћански обичај на том месту, уз певање Богојављенског тропара. Дан смо наставили обиласком Манастира Свете Закхеја, бунара и фонтане пророка Јелисеја и манастиром Светог Герасима Јорданског. По обиласку још и Мртвог мора вратили смо се у Витлејем, где смо уготовили Хаџијско вече. На њему смо поделили наше утиске, радости и благослове са овог узвишеног путешествија, и уз по неку сузу радосницу примили хаџијске грамате.

Велику захвалност, на беспрекорној организацији, сви поклоници и прве и друге групе изражавају агенцији “Хало Травел“, свим њиховим радницима почевши од власника, а посебно Хаџи Миодрагу Раденковићу и Хаџи Милану Вељковићу, који су били уз хаџије обе групе у Светој Земљи.

Протонамесник Драган Ђорем

 

Contact Us