Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Крстовдан у Манастиру Згодачици

О сили и знамењу часнога Крста Христовог, као и о историји и симболици празника Воздвижења, сведочио је данас у Манастиру Згодачица Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин, удостојивши нас Свете Архијерејске Литургије којом је началствовао, а на којој су саслуживали: Архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић; настојатељ Манастира Згодачица протосинђел Хаџи Стефан (Чкоњевић); старешина Покровске цркве у Чукојевцу протојереј Жељко Филиповић и парох села Годачица јереј Ненад Јаковљевић. Посебан литургијски украс чинило је појање у сагласју протопсалта Ивана Трајковића и хора „Светог Николаја Жичког“ .

Подсећајући богољубиви народ на два кључна догађаја у вези са Часним и Животворним Крстом Господњим (проналаском часног Крста на Голготи и повратком часног Крста из Персије у Јерусалим), Епископ је ставио акценат на детаљ који открива да је Крст, однет освајачем Јерусалима, царем Хозројем, лежао у Персији читавих 14 година, све док грчки цар Ираклије не савлада Хозроја и са славом не поврати Крст у Јерусалим. И ту долазимо до суштинског поимања хришћанског смирења. Наиме, ушавши у град, цар Ираклије носио је Крст на својим леђима у раскошним царским одеждама и то по оном истом путу по којем је Господ бос и понижен ходио. А Крст је изнео на Голготу и положио га у храм Васкрсења тек када је свукао са себе царске хаљине и у бедној одећи, бос, наставио пут. Овом дирљивом причом Преосвећени Владика позвао је свакога од нас да свој лични крст од Бога му дат, носи са љубављу и смирењем.

Беседу Епископа Јустина можете послушати ОВДЕ.

Молитвено сабрање  окончано је трпезом љубави. У манастирској порти, окупаној сунцем, дуго се осећала радост дечице која су са благодарношћу испратила свог Архијереја.

Братство Манастира Згодачица

Contact Us