Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Крстовдан у Храму Светог Саве у Краљеву

„Ка Гласу вапијућег у пустињи: приправите пут Господњи! “  Тропар на великом водоосвећењу

По речима дела тропара, ево нас у дану предпразника Богојављења и крштења Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа – дану када прослављамо Крстовдан, Литургијом Светог Василија Великог која почиње вечерњом службом и тиме наговештава почетак новог дана, дана почетка спасоносног дела нашег Господа Христа које почиње Његовим крштењем у реци Јордану.

Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог Саве служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин са братством храма, уз појање певнице овог храма. Након примања Чаше Господње верни народ остао је укрепљен, и како тропар водоосвећења каже „приправио је пут Господњи“ за још једну благодат која се излива на све у Цркви и то водом која се данас освећује.

 

 

Према речима великог литургичара Јована Фундулиса крстовданска водица нема разлике у погледу силе и употребе од богојављенске, већ је реч о једној те истој водици. Овај обичај двојаког освећења настао је у 5. веку по снисхођењу верницима, благословом Патријарха антиохијског Петра Гнафевса који је благословио овај чин водоосвећења уочи празника Богојављења.

 

Са примањем Тела и Крви Господње и укрепљењем водом освећеном, остајемо у радости очекивања великог празника и поновног сједињења са Господом!

Душан Дуњић, студент теологије

Contact Us