Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Крсна слава и Дан 2. бригаде Копнене Војске

Дана 12. јула 2022. године, када наша Света Црква прославља Свете и првоврховне апостоле Петра и Павла, у касарни „Рибница“ у Краљеву облежена је Крсна слава и Дан 2. бригаде Копнене Војске.

Свечаност је започела служењем Свете Литургије у богослужбеном простору Команде Друге бригаде. Литургијом је началствовао архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, а саслуживали су му: протојереј Часлав Јовановић, протонамесник Дејан Марковић, јереј Слободан Глишовић, војни свештеник јереј Владимир Благојевић и ђакон Милан Попадић. Литургијско славље увеличало је појање војног свештеника Милоша Коцића, помоћника војног свештеника Душана Обрадовића и чланова породице Благојевић. Светој Литургији су присуствовали, командант Друге бригаде пуковник Синиша Сташевић са својим колегијумом, команданти јединица Друге бригаде, начелник Центара Министарства одбране Краљево пуковник Драган Радовановић, краљевачки жупник Антон Крагол, као и бројни припадници Друге бригаде.

У надахнутој беседи на прочитано Јеванђеље отац Саша Ковачевић је истакао:

-Света Црква данас прославља првоврховне апостоле Петра и Павла чије првенство се пре свега огледало у служењу Богу и ближњима. Из тог разлога није нимало случајно што Друга бригада као своју крсну славу обележава Свете апостоле јер ако се за некога може рећи да служи нашем народу, то је наша Војска… Служећи једни другима, служимо и самоме Господу који је родоначелник рода хришћанскога и који нам је најбоље показао како се служи својом крсно-васкрсном жртвом.“

Након Свете Литургије уследио је војнички део свечаности, са дефилеом јединица Друге бригаде, коме су присуствовали заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Слађан Стаменковић, представници других јединица и установа Војске Србије из Гарнизона Краљево, представници полиције и жандармерије, органа локалне самоуправе са територијалне надлежности 2.бригаде КоВ, свештенство Епархије жичке, чланови борачких удружења, као и организација и предузећа са којима бригада сарађује. Командант Друге бригаде пуковник Синиша Сташевић се обратио свим присутнима пригодним говором сумирајући резултате рада бригаде у претходном периоду, а уручене су награде и признања најбољим појединцима из састава Друге бригаде.

Војни свештеник

јереј Владан Вуковић

Contact Us