Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Краљевачки гимназијалци у посети светињама Србије

Посета Опленцу и Фрушкој Гори

У недељу, 22. октобра,  ученици Гимназије били  су са  професором веронауке, свештеником Миломиром Радићем и професорком хемије Аном Дамјановић  на екскурзији у Новом Саду.  Пошли смо раније, како бисмо пре одласка у велики град на северу земље, били на Литургији на Опленцу, у краљевској цркви.  Не само да је црква као таква величанствена, грандиозна и постојана стојећи на земљи, већ одише неком опојном обгрљености душевне испуњености. Интересантна је и сама прича о њеној изградњи, о комбинацији најлепших фресака из целе земље, прикупљених ту и представљених мозаичким стилом. Мозаик је сам по себи необичан, али врло једноставан и пријатан оку. Тешко би било не очарати се тиме. Било је лепо бити део Литургије са својим вршњацима, делити са њима ту радост и благодарност.   

На овом нашем путешествију имали смо једног посебног члана, Франческу Елизавету Шредер.  Она је дошла из Италије, као ученик на размени и сада је у породици у Краљеву, где се упознаје са културом нашег народа, традицијом и језиком.  Управо смо овим излетом мало употпунили њен доживљај  Србије. Заједно смо обишли карактеристичан српски град, показали јој разлоге разликовања саме архитектуре тог града у односу на наше Краљево…  Дивно је имати прилику показивати некоме лепоте наше земље, пружати осмехе и отворена срца, показивати срдачност, учити га о нашој историји и традицији.  Посетили смо и Галерију Матице српске, путовали кроз дела Васе Поморишца, и гледали ликове жена које су насликали велики сликари Паја Јовановић и Густав Климт. 

Складан је то спој, вера и уметност.  Када бисмо се удаљили од себе самих, при низу искушења се нашли, управо нас ове две ствари присећају на нас саме, присећају нас на људскост, на различитост, а опет на јединство.

Анастасија Сандо, матурант Гимназије Краљево

Посета моравској Србији

Путовање је започето у раним јутарњим часовима и наше прво одредиште био је манастир Раваница. Стигли смо на Литургију, где смо уз Свето Причешће били почаствовани поклоњењу моштима Светог кнеза Лазара.  Монахиње овог манастира су нас лепо угостиле после службе.  Након тога упутили само се у манастир Манасију, која се налази недалеко од Деспотовца и који је „образац школовања“ већине наших ученика. Овај манастир, задужбина Светог деспота Стефана Лазаревића, осликан је дивним фрескама, а посебно одише архитектонском монументалношћу.  Одатле смо наставили ка Крушевцу и ту искористили слободно време да обиђемо цркву Лазарицу, Лазарев град, као и уже градско језгро.  Вратили смо се пуни утисака и спремнији за наставак школских дана.

Тамара Радовић, ученица друге године Гимназије Краљево

Contact Us