Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

„Који једе моје тијело и пије моју крв има живот вјечни“ – Веронаука у Горњем Милановцу

У недељама, 23. и 30. октобра, као и 6. новембра 2022. године, ученици Гимназије „Таковски устанак“ и Економско – трговачке школе „Књаз Милош“ у Горњем Милановцу, су, на иницијативу и предлог свог вероучитеља Милорада Васиљевића, узели заједнички учешћа у Литургијским сабрањима, у саборном храму Свете Тројице.

Овом приликом, мноштво ђака из обе школе, припремало се, током ових седмица, за Свету Тајну Причешћа. Припрема је, како наша Света Црква налаже, подразумевала пост средом и петком. Уз то, на часовима Верске наставе, ученици су, показали жељу за читањем кратког молитвеног правила пред Причешће. Такође, кроз питања разговарали су, са својим наставником, о свим недоумицама које су имали када је у питању литургијско заједништво.

Након учешћа у Литургији и сједињењу са Телом и Крвљу Господа Бога и Спаса нашег, Исуса Христа, ученици су дочекивани у просторијама парохијског дома. Ту би се заједничарење ученика са свештенством, својим вероучитељем и народом наставило. Организовано је послужење, настављали би се духовни разговори и кратка предавања. Једно од предавања одржао је Архијерејски намесник таковски протојереј Драган Ђорем, указавши ученицима на битност Свете Тајне Причешћа у нашим животима. Ученици су, на иницијативу старешине храма о. Миодрага Анђелића, добијали на дар иконице и мале молитвенике.

           

Осим тога, посебну захвалност, дугујемо и, члановима црквеног хора цркве Свете Тројице, који су били вољни да ученицима, изведу изабране духовне песме и још више уприличе доживљај заједнице у Телу Христовом.

Посебну радост чини то што је међу ученицима било и оних који су први пут у животу приступили Светој Тајни Причешћа и тако окусили вечну радост коју Господ дарује.

У плану је да се ова пракса и иницијатива наставе у будућности и да ученици поред теоријског дела верске наставе, окусе и онај други део, део живота у Христу кроз дела и праксу – јер као што је и сам Спаситељ говорио „Који једе моје тело и пије моју крв има живот вечни.“

Вероучитељ Милорад Васиљевић

Contact Us