Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Јубиларни “Жички благовесник“ посвећен Епископу Јустину

Нови број Жичког благовесника посвећен је у целини јубилеју тридесет година архијерејске службе Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Г. др Јустина. Обиман садржај и дизајн инспирисан фотографијама које прате службу Епископа Јустина од искушеничког времена до данас, чине овај број духовном и естетском гозбом за дух посвећених читалаца.

Часопис отвара Предговор уредништва под насловом „Речи Архијереја – путоказ спасења“. Следи Интервју са Епископом Јустином, у коме је уредништво нашег часописа имало прилику и част да са Епископом поразговара о његовом погледу на тридесет година архијерејског служења, али и данима искушеништва, монаштва, као и академског усавршавања у братској Јелади.

У наставку се налазе беседе поводом важних догађаја (приступне беседе са хиротоније из Манастира Сопоћана 1992. и приликом устоличења у Краљеву 2014, обраћања приликом важних догађаја из живота Епархије жичке). У три одвојене рубрике налазе се Беседе на Господње и Богородичне празнике, Недељне беседе, Беседе на светитељске празнике. Оне су пробране на различите теме током свих 30 година архијерејског служења, истовремено праћене пригодним фотографијама (почевши од оних из 1980).

У беседама из тимочког периода, Епископ вапајно призива народ да се окрене Богу и Цркви, да се сете да њихова брига није само о приватном материјалном благостању, већ је то на првом месту брига за спасење душе. Будећи успавану духовну савест народа, он их подсећа и на назначење да сачувају свој српски идентитет који је на овим граничним просторима увек био на удару, као и да не дозволе да цркве буду запуштене, већ да се обнављају старе и подижу нове.

У беседамa из жичког периода, Епископ подстиче речју и делом на свесрдно служење Цркви на свим пољима. Као плодови тога, ничу нови прелепи храмови, обнављају се и уређују стари, граде се објекти намењени за бољи развој свих видова црквене делатности. Поред материјалне обнове, путем мисионарских подухвата живом и писаном речју проповеда се Јеванђеље на свим пољима које савремени свет нуди.

Посебну рубрику чине речи које су Епископу Јустину посветили знаменити савременици (Патријарх Павле, Добрица Ерић, Адам Пуслојић).

Најсрдачније препоручујемо читаоцима да у црквеним продавницама потраже овај број, кроз њега се боље упознају са ликом и делом нашег Епископа Јустина, а потом пронађу место на полицама својих библиотека, како би себи и другима могли ове речи понудити као подсетник и путоказ на путу спасења.

Протонамесник Александар Р. Јевтић,

уредник часописа

Contact Us