Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Јовањдан у Љигу

На дан када наша Света Црква слави Сабор Светог Јована Крститеља 20/7. јануара, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у љишком Храму Светог Јована Претече.

На Литургији Епископу су саслуживали: протојереј Светолик Марковић, Архијерејски намесник качерски, протојереј Благоје Рајковић, ректор Цетињске богословије, протојереј Чедомир Дамњановић, умировљени парох горњемилановачки, као и ђакони Стефан Симић и Слободан Пејовић. За певницом су појали г. Иван Трајковић и г. Александар Велимировић.

Богојављенска празнична радост настављена је празником посвећеним Светом Јовану Крститељу. За парохијане љишке, ове године радост је удвостручена због канонске посете Архипастира и духовног оца Епископа Јустина. Након прочитаног одељка из Светог Јеванђеља, Владика је у беседи надахнуто говорио о личности Светог Јована Крститеља:

– Читав његов живот био је служење Богу као Истини. Зато му је Бог открио све тајне неба и земље. Свети Јован није био само чудотворни молитвеник и подвижник, он је био и учитељ покајања. Честито је живео и Бог му је отворио ум. Свакоме је говорио оно што треба да каже, па је због тога имао и сукобе са онима који су били против истине.

На крају беседе, говорећи о искушењима нашег времена, Епископ је рекао:

– Бог нас спасава, спасени смо Крвљу Његовом. Господу тражи наше срце, ум и вољу. Када Му то предамо, онда нема чега да се бојимо.

Беседу Епископа Јустина можете послушати ОВДЕ.

Један од парохијана љишке парохије рече како је на служби изгубио појам о времену, изгледало му је као да се налази у неком простору ван времена, осетио је продор оног најлепшег и највреднијег из наше прошлости, као да се за тренутак вратио у најславније доба средњовековне Србије. Истовремено ту је био и осећај будућности из које нам Господ кроз Свету Литургију долази.

Благослов и мудра поука предстојатеља Богомспасаване Епархије жичке донела нам је духовну радост и укрепљење. После Свете Литургије, у парохијској сали је уследила трпеза љубави коју су припремили  домаћини.

Протојереј Светолик Марковић

Contact Us