Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Јовандан у обитељи јовањској у Овчар Бањи

 

Дана 20.01.2018. године, када наша Света Црква прославља спомен Светог Јована Претече и Крститеља Господњег, Његово Преосвештенство Епископ жички господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Јовању. Преосвећеном су саслуживали: протојереј ставрофор Милован Киковић, архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, протођакон Александар Грујовић и ђакон Немања Тимотијевић.

 

Преосвећени је у беседи говорио о Светом Јовану. Он је небески човек и земаљски анђео. Oн је својим преданим животом и поред искушења, благодаћу Божијом, али и трудом својим, одагнао сва искушења ђаволска. Он је и велики мученик, јер је увек сведочио истину. У данашњем Јеванђељу каже се да Господ долази на Јордан да га Јован крсти. Јован каже: „Ево Јагње Божије које узима на себе грехе света.“ Јован на Јордану проповеда народу израиљском да се покају, јер се приближило Царство Небеско. Говори да за њим долази онај који је пре њега, који је већи од њега. Да ће их Он крстити духом и огњем, истином и у истини.

Свети Јован је живео у пустињи и одгајен је у пустињи. Откуд човеку који је одгајен у пустињи да зна науке, да зна да чита, да пише, ко га је учио? Божанска природа је увек имала нешто да каже и Свети Јован као највећи философ схватио је да је сва философија да упознамо себе, да упознамо грехе своје и да се покајемо.

Покајање  је и Господ проповедао. Господ је сишао на земљу, оваплотио се да би нас пале подигао. И битно је само једно, Господ жели да нас спасе и питање је само да ли ми желимо да се спасемо, да ли тражимо спасење. Многи се данас питају од чега треба да се спасемо. То је зато што не познају себе, нису са Црквом и у Цркви мерили себе. Покушајмо само да се меримо са Светим Јованом. А има и људи који се мере по наговору ђавола, да буду противници Божији.

Да би се вратили у рај морамо да се одрекнемо своје пале воље. Греси које људи на земљи чине нису по вољи Божијој, већ  по вољи тела и како нас страсти вуку. То можемо да победимо тако што ћемо се одрећи своје воље, јер каже Господ „Ко хоће живот свој да спасе тај ће га изгубити, а ко изгуби живот свој мене ради и јеванђеља мојега ради тај ће се спасити.“ Није човек мерило овога света, већ је мерило Богочовек Христос. И сви треба да се уподобљавамо Христу. Томе треба да тежимо, а овај свет овакав какав је полако губи своје обличје и призвање. Ми не можемо мимо света да се спасемо. Апостол Павле каже да читав свет у злу лежи, али се не бојимо тога. Бог од нас тражи да се потрудимо да душе своје припремимо за Царство небеско, поучио је Епископ Јустин.

Након Свете Литургије приређена је трпеза љубави коју је уготовило сестринство ове обитељи.

Филип Нешковић

студент ПБФ-а

у Београду

 

 

 

 

 

 

Contact Us