Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Изложба у Горњем Милановцу

У четвртак 03. јуна 2021. год. у Горњем Милановцу отворена је изложба под називом „Ризнице цркава и манастира рудничко-таковског краја“. Изложба је реализована благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина и уз финансијску помоћ Министарства културе и информисања РС.

На самом почетку госте је поздравио директор Музеја Александар Марушић, захваливши се Епископу Јустину који је својим благословом омогућио вишегодишње истраживање музеја. Потом се свима обратио историчар уметности др Вук Даутовић, истакавши да по његовим сазнањима, ово је прва оваква изложба, која на једном месту приказује црквене ризнице читавог једног подручја. Нагласио је разноликост предмета, богатство мотива, осврнувши се на то да су савремени црквени предмети све једноставније израде без много украса , а да су предмети који су изложени, из различитих периода, различитих радионица, изузетно богато украшени. Богослужбене књиге су такође из познатих руских и других штампарија, украшене оковима изузетне обраде. Господин Даутовић истакао је дугогодишње залагање аутора Ане Ранковић и Ане Цицовић да се грађа о црквеним и манастирским ризницама попише, систематизује и опише што је мукотрпан али и изузетно значајан посао. У свом излагању нагласио је и феномен приложништва, који је у таковском крају био учестао, а у ком се осликавала брига људи за светињу и за своје ближње у Христу будућу да су већина предмета приложених за покој душе.

Изложбу је отворио архијерејски намесник таковски протонамесник Драган Ђорем. Отац Драган је пренео духовне поздраве и благослове Епископа Јустина а потом је нагласио повезаност изложбе са празником цара Константина и царице Јелене који се прославља на тај дан. Будући да је цар Константин Миланским едиктом донео слободу хришћанству отац Драган истиче: „Продукт те слободе јесу наши манастири, наше цркве, продукт те слободе јесте и ова дивна, величанствена ризница предмета из наших цркава из рудничко – таковског краја.“ Отац се захвалио у име свих црквених општина и цркава директору музеја и свима који су радили на овом пројекту изневши и велике похвале за такав труд.

Вероучитељ Милорад Васиљевић

Contact Us