Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Изложба свелописа Божидара Витаса „Духовни хоризонти“

0000 Priblizavanje HilandaruУз благослов Његовог Преосвештенства Епископа жичког г. Јустина у суботу, 22.априла 2017. благодат Господња је преобилно прекрила вернике који су се сабрали у храму Покрова Пресвете Богородице у Белановици, јер смо имали целодневно дружење са фотографом-уметником Божидаром Витасом и уживали смо у изложби његових светлописа под називом „Духовни хоризонти“.

Жеља нам је била да овом  изложбом светлописа српских манастира и цркава укључујући и светлописе Свете Српске Царске Лавре манастира Хиландара увеличамо празник Васкрсења Христовог.

Организатори изложбе, Црквена општина Белановица и Удружење уметника Железница Србија и организациони одбор, јереј Благоје Видаковић, иконописац Ненад Хубер, проф. Живојин Велимировић (музичар и сликар) и Радослав Хаџић, су Белановчанима и осталим верницима који су се данас окупили у нашем храму, приредили незаборавно искуство у сусрету са светлописима Божидара Витаса.

Аутор је инспирацију пронашао у најсветијем делу српске средњовековне духовне, материјалне и културне заоставштине. Ове фотографије-светлописи се не гледају очима, него душом. Помоћу светлости и сенке уметник нам, захваљујући свом специфичном начину изражавања, који спаја духовно и световно, приближава свет Православља на овај посебан начин. Божидар Витас је успео у својим радовима да нам укаже, путем портрета монаха и монахиња,   који остављају најдубљи утисак на људску душу, на један свет потпуно другачији од оног у коме обичан човек живи, лишен материјализма и брзине данашњег живота.

005Док смо уживали у фотографијама  насталим у манастиру Хиландар,  господин Витас је рекао: “Доживљавајући Хиландар пожелео сам да и пријатеље упознам, бар донекле, са колевком српске писмености и православља. Хиландар је за мене духовно огледало у коме сагледавам самога себе. Помаже ми да се променим и оплеменим. Боравак у Хиландару смирује и охрабрује, поучава и упућује, враћа наду и подиже веру“. Изложбу су употпунили и звуци виолине професора Живојина Велимировића. Овај неимар који гради композицију и виртуоз који прави слику, камерну музику прожима кроз своје слике, а слике видимо док слушамо тонове који излазе из његовог гудала… Док смо слушали његову виолину питали смо се да  ли негде престаје да постоји музичар и почиње да постоји сликар, или је то неодвојива целина?!

Специјални гости су били: писац Лара Дорин, песник Стојан Јамина и песник Миша Лазар. Они су читали своје стихове, који су нам  дали увид у то колика је дубина душе ових писаца док стварају уметничко дело у лику својих песама. Здравицом „Здрав Србине, мој поносу“, Драгиша Симић, председник удружења „Чувари традиције, обичаја, прела и посела“ нам је наздравио на самом почетку ове вечери и најавио штампу Зборника здравица и беседа, а на самом крају, песник Петар Јовановић, нам је прочитао тек насталу песму о Белановици и самом догађају.

Качерци који су данас имали прилику да осете ово смирење, враћање наде и подизање вере, и доживели оплемењење, дуго ће то чувати у својим срцима и души и препричавати ово дружење као нешто незаборавано.

Љиљана Видаковић

Contact Us