Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Излет ученика Машинско-саобраћајне школе из Чачка

У недељу 18. октобра, део ученика верске наставе Машинско – саобраћајне школе из Чачка, дан је започео на светој Литургији у манастиру Ђурђеви Ступови код Новог Пазара. То је био само почетак дивног дана који смо заједно провели на поклоничком путовању обилазећи и друге светиње – Сопоћане, древну цркву Светих апостола Петра и Павла, једну од наших најстаријих цркава, а на крају дана смо посетили манастир Градац. Многи од ученика први пут су учествовали у Литургији, а Господ је уредио да су тога дана  у Ђурђеве Ступови ходочастили и чланови хора цркве Вазнесења Господњег из Новог Сада. Ученици су се спонтано активно укључили у службу одговарајући на њој и говорећи Оче наш.

После завршене службе, настојатељ свете обитељи, о.Герасим, приредио је квиз за ученике у којем им је постављао питања, а затим их даривао поклонима. Није изостало ни послужење.

Отишли смо даље ка Сопоћанима, нахрањени љубављу, пажњом и радошћу која ће нас држати сатима до следеће посете.

На путу за Сопоћане, помолили смо се и у Петровој цркви, месту најзначајнијих догађаја током првих година владавине Немањића, која је на све оставила дубок утисак. Обишли смо и гроб блажене Стојне. Сопоћане ћемо заувек памтити по лепоти њених фресака и  молитви за здравље коју нам је читао о.Наум. Пуни  утисака, помолили смо се и у светињи наше Епархије – манастиру Градац. Желели смо да се овај дан никада не заврши.

Ирена Чоловић, вероучитељ

Фото: Марина Луковић, вероучитељ

Contact Us