Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Путовање у светиње Западног Поморавља

У понедељак 15. маја 2023. године, ученици свих разреда ОШ ,,Јован Цвијић“ из Сирче, били су на једнодневном излету у светињама Западног Поморавља: Цркви Лазарицу у Крушевцу и Манастирима  Св. Романа и Покрова Пресвете Богородице у Ђунису. Овај излет реализован је од прикупљеног новца са Васкршње изложбе организоване прошлог месеца у школи. Осим ђака, на излет су пошле разредне старешине и учитељице, директор школе и вероучитељ.

На излет смо кренули у преподневним сатима, након завршетка наставе. Укрцали смо се у два аутобуса и преко села Сирча, Витановац и Стубал, кренули пут Крушевца. Време је уз пут било веома променљиво уз честу појаву кише, али када смо стигли у престони град кнеза Лазара, киша је престала и више није падала до краја путовања. У Крушвцу смо обишли остатке Лазареве тврђаве, а затим се упутили према његовој задужбини – Цркви Св. првомученика Стефана или Лазарици. Тамо нас је братство овог светог храма срдачно дочекало и испричало о историји саме цркве. Поклонили смо се моштима Светог Кнеза, Јелене Балшић, Св. мученика Вида, а затим и икони Пресвете Богомајке ,,Царица Небеска“(Державная“). Након куповине сувенира упутили смо се у музеј минијатура на отвореном.

Овај музеј смештен је на узвишењу Багдала, где се тренутно подиже храм у част Светих Архангела. Ту смо имали прилике да видимо прелепе макете најпознатијих манастира и цркава у Србији, почев од оних у Суботици па све до Врања: Крушедол, храм Светог Саве на Врачару, Жича, Студеница, Високи Дечани, Грачаница, Свети Архангели… Макете су урађене врло верно, а изнад сваке се  налази стуб са именом града крај којег се светиња налази. Ту смо уживали и у прелепом погледу на град Крушевац са околином.

Следећа тачка била нам је Манастир Покрова Пресвете Богомајке у селу Ђунис. Сведочења ђака и колега на уласку у сам манастир била су истоветна: осетили су невероватан мир и тишину који као да нису од овога света. Сестринство манастира нас је дочекало и испричало причу о невероватном сусрету девојчице Милојке Јоцић са Пресветом Богородицом, а затим нас повело на источник. На источнику деца су постављала бројна питања и захватала чудотворне воде. Од манастира смо на поклон добили иконе Пресвете Богородице Ђуниске и с благословом смо испраћени на пут ка Манастиру Свети Роман.

У овом манастиру поклонили смо се гробу светог Романа Синајског и сазнали нешто више о овом светитељу. Посетили смо и гроб пуковника Николаја Рајевског, руског хероја који је погинуо у борби за ослобођење Србије, и који је Лаву Н. Толстоју послужио као инспирација за лик грофа Вронског у  роману Ана Карењина. Окрепивши се лековитом водом са манастирског извора, пошли смо натраг за Краљево.

Стигавши до Врњачке Бање, приредили смо ученицима изненађење, свративши у ово место. Ученици су уживали у слободном времену у самом центру Врњачке Бање.

Вратили смо се у Краљево у касним поподневним сатима, испуњени благословом светог Кнеза Лазара и Романа Синајског.

 Њиховим светим молитвама, Васкрсли Господе и нас помилуј и спаси. Амин

Вероучитељ Филип Зеленовић

Contact Us