Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Излет основаца из Сирче и Витковца у светиње Епархије жичке и шумадијске

Ученици свих разреда из основних школа ,,Јован Цвијић“ и ,,Бранко Радичевић,“  обишли су протекле седмице неколико манастира у Жичкој и Шумадијској епархији. Новац за пут ученици су себи сами обезбедили, од продаје васкршњих јаја на школским изложбама.

ОШ ,,Јован Цвијић“ у Сирчи излет је реализовала у суботу 25. маја. Ученици су у пратњи вероучитеља, директора, психолога и разредних старешина кренули на пут око 9 часова са два аутобуса. Најпре смо стигли у манастир Каменац, где су нас мати Марина и све у Христу сестринство њено срдачно дочекали и припремили пригодно послужење. Ученици су имали прилике да се упознају са историјом и фрескописом манастира, као и да купе производе домаће радиности  из богате и надалеко познате манастирске апотеке.

 Након посете манастиру Каменац, упутили смо се у суседну нам Епархију Шумадијску. Најпре смо посетили спомен-комплекс Шумарице, где нам је колегиница историчар, Јулија Воштинић,  испричала нешто о крагујевачким ђацима-мученицима пострадалим на овом месту 21. октобра 1941. године. Деца су након обиласка чувеног V споменикa у Шумарицама, посетилa и новоизграђену цркву на овом месту и уживала у игри и одмору крај Шумаричког језера.

Из Шумарица смо се упутили у манастир  Дивостин. Ту смо имали прилике да присуствујемо светој тајни венчања, а затим и да од парохијског свештеника чујемо нешто о самом манастиру. У овој светињи смо се окрепили водом са чудотворног извора и кренули ка манастиру Драчи.

Осим што смо се поклонили светињама у манастирској цркви, у Драчи смо уживали у прелепо уређеној порти и купили по нешто од сувенира у манстирској продавници.

Обишавши три велике светиње и споменик крагујевачких новомученика вратили смо се у Краљево у касним поподневним сатима препуни утисака и благодати Божије. Основној школи ,,Јован Цвијић“ ово је већ седма година како организује излет за ученике од новца са васкршње изложбе, а по речима директора школе, Ивана Радосављевића, ова традиција ће се наставити и даље.

Ученици свих разреда ОШ ,,Бранко Радичевић“у Витковцу свој излет су реализовали у Недељу Самарјанке 2. јуна 2024. године. На пут су у пратњи директорке Зоране Андрић, вероучитеља Филипа Зеленовића и Ивана Радојичића, као и разредних старешина кренули раним јутарњим возом за Српску Свету Гору — Овчарско-кабларску клисуру.

Док смо пешачили од станице Овчар Бања ка манастиру Никоље све време нас је пратила киша. Међутим, она није успела да нам поквари расположење и литургијску радост. Након присуства на Светој Литургији, многи од ученика и колега су приступили Светој Чаши, а затим смо сви сели за трпезу љубави коју нам је приредила мати Јелисавета.

Када је сунце успело да се пробије кроз облаке и огреје земљу, наставили смо пут ка манастиру Благовештење. Ту нас је дочекала игуманија манастира Михаила са својим сестринством и повела у цркву где смо имали прилике да научимо нешто о самом манастиру и помолимо се пред чудотворном иконом Мајке Божје.

У Краљево смо се вратили поподневним возом око 14:30, са молитвеном жељом да нам излети попут овог постану традиција.

Вероучитељ Филип Зеленовић

Contact Us