Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Излет краљевачких гимназијалаца на Српску Свету Гору

У недељу 19. маја 2024. године, када Света Црква прославља жене мироносице, ученици свих разреда Гимназије у Краљеву су заједно са својим вероучитељима протојерејем Миломиром Радићем и Филипом Зеленовићем, походили манастире Српске Свете Горе, тј. Овчарско-кабларске клисуре.

На излет смо традиционално кренули возом из Краљева у раним јутарњим сатима. Овога пута дан се није познао по кишовитом и тмурном јутру. По ступању на тло Српске свете горе огрејало нас је сунце и пратило током читавог дана. Са железничке станице у Овчар Бањи упутили смо се у Манастир Светог Николаја Мирликијског – Никоље. Ту смо по доласку присуствовали Светој Литургији коју су служили протојереји Ђорђе Лазаревић и Миломир Радић уз појање сестринства. Да радост буде још већа, многи ученици су са својим вероучитељима приступили Светој Чаши. Након Свете Литургије сели смо за трпезу љубави коју је мати Јелисавета припремила за присутни народ. Мати је из ризнице манастира показала ученицима Каранско јеванђеље, рукописно Јеванђеље с почетка 17. века, док је отац Миломир испричао нешто више о њему.

После топлог гостопримства код мате Јелисавете, по стрмом и уском путу, попели смо се  до Манастира Успења Пресвете Богородице, задужбине Светог  Николаја Жичког. Ту су нас угостиле сестре из Манастира Благовештење, а ученици су имали прилике да из приче вероучитеља и фрескописа цркве сазнају нешто више о животу самог ктитора, Светог владике Николаја.

Одморивши се и окрепивши у Манастиру Успења Пресвете Богородице, кренули смо назад ка центру Овчар Бање. Спуштајући се низ стари пут за Бању, ученици су имали прилике да уживају у прелепим пејзажима какве само ова клисура може пружити: споју природне лепоте и црквеног неимарства. Научили су много тога о географији, флори, фауни и монашком животу овог светог места.

У центру Овчар Бање ученицима је било на располагању око 2 часа слободног времена. Слободно време ђаци су искористили да обиђу и упознају се са овим све популарнијим туристичким местом.

Након боравка у Бањи посетили смо Манастир Благовештење, светињу у којој је Патријарх Павле примио монашки постриг.

У Краљево смо кренули у касним поподневним сатима препуни утисака, са жељом и молитвом да се ова благочестива традиција настави на многаја љета.

Вероучитељ Филип Зеленовић

Contact Us