Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ивањдан у Ратини

„Пророче и предтече пришествија Христова, достојно восхвалити тја недоумјејем ми, љубовију чтушчији тја: неплодство бо рождшија и отчеје безгласије разрјешисја, славним и честним твојим рождеством, и воплошченије Сина Божија мирови проповједујетсја“.

Храмовна слава у Ратини започела је свечаном вечерњом службом са петохлебницом.  На сам дан празника Рођења Светог Јована Крститеља, Света Литургија је почела у 8 и 30 ч служило је девет свештеника из Епархије жичке. Храм је био премален, за све вернике који су дошли да се поклоне и помоле пред моштима Светог Јована Крститеља које се налазе у овој дивној цркви. Велики број верника узео је учешћа у Светом Причешћу Хор Цркве Свете Тројице из Краљева ″Свети архиђакон Стефан″, својим појањем је допринео лепоти богослужења.

Према неким подацима, у Ратини је било седам црква у Средњем веку, од којих је једна била метох Манастира Жиче, а мештани су од краља Стефана Дечанског добили титулу чувара манастира. Касније је та црква уништена од времена и немарности, а током турског ропства заборавило се на њено постојање. Тек у новије време археолози су пронашли неколико тзв. црквина (остаци који сведоче о постојању неколико цркава).

Данашња Црква је грађена у рашко-моравском стилу, са пет купола које величају цео храм. Њену унутрашњост краси доста светла, мноштво стубова, мермерни бели иконостас са богатим дуборезом. Византијски стил осликавања живописа Цркви даје посебну ноту иако се налази у фази осликавања.

 Уследила је литија око храма са молитвама Васкрслом Господу да нам опрости сагрешења наша и подари напредак мештанима који живе у селу и вечан покој онима који су уснули.  Пререзан је славски колач и освештано жито у славу и част Светог Јована Крститеља. На радост свих присутних малишани из КУД “Ратина“ извели су пригодан културно-уметнички програм. Затим је уследила трпеза љубави за све присутне. Старешина храма протојереј-ставрофор Милош Васиљевић је захвалио свима који су уложили и најмањи труд да на овако леп начин прославимо нашег заштитника, рекавши: „Треба да се угледамо и на  Захарију, оца Светог Јована Крститеља, који прослави Бога пророчком песмом, достојном дара. Ускликнимо и ми: Благословен Господ Бог хришћански, што посети и избави људе Своје! Њему приличи свака слава, част и моћ, сада и увек и кроза све векове. Амин“.

                             Трипо Спахић, чтец

Contact Us