Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ивањдан у Љигу

Празник Рођење Пророка и Претече и Крститеља Господњег  Јована, свечано је прослављен и ове године у Љигу.

Уочи храмовне славе служено је празнично вечерње са петохлебницом и литијом улицама Љига. Вечерње су служили и у литији учествовали свештеници: јереј Дејан Трипковић из Ваљева, јереј Дејан Антић из Калуђерице, протонамесник Слободан Алексић из Белановице, јереј Миодраг Марковић из Мораваца, протојереј Стефан Франовић (новосадски парох у пензији сада настањен у Јеловику код Аранђеловца), протојереј Светолик Марковић и  ђакон Слободан Пејовић. У литији улицама варошице Љиг учествовали су и полицијски службеници из ПС у Љигу.

 

На сам дан празника сабрање је почело празничним  јутрењем у 7.30, да би свој врхунац имало на Светој Литургији и  причешћивању Божанским Даровима..

Евхаристијским сабрањем началствовао је јереј Дејан Антић, старешина Цркве Светих Јоакима и Ане у Калуђерици, а саслуживали су протојереј Светолик Марковић, јереј Миодраг Марковић, парох моравачки, као и ђакон Слободан Пејовић. После заамвоне молитве на платоу испред храма извршен је чин благосиљања и ломљења славског колача, који су ове године припремили чланови црквеног одбора.

 

 

У програму који је уследио учествовали су: КУД „Љиг“ из Љига, певачка група Горња Јасеница из Јарменоваца, ученице СМШ „Марко Тајчевић“ из Лазаревца, Марина Степановић из Палежнице и Сања Милановић из Дучића, које су одсвирале неколико традиционалних кола на фрули. Потом је старешина цркве уручио Захвалнице заслужним приватним предузетницима и појединцима, који  несебично и с љубављу својим прилозима и донацијама помажу своју Свету Цркву и храм Светог Јована у Љигу.

Трпеза љубави је припремљена за све учеснике празничног сабрања, а за време ручка трајао је пригодан музички програм који су извели гитариста Александар Пантовић и његови пријатељи из Лознице.

Протојереј Светолик Марковић

Contact Us