Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ивањдан – слава храма у Ратини

„Пророче и предтече пришествија Христова, достојно восхвалити тја недоумјејем ми, љубовију чтушчији тја: неплодство бо рождшија и отчеје безгласије разрјешисја, славним и честним твојим рождеством, и воплошченије Сина Божија мирови проповједујетсја“.

Данас када се наша Света Црква молитвено сећа славног и чудесног рођења Светог Претече Господњег Јована, црква у Ратини је прославила своју славу. Храмовна слава у Ратини започела је свечаном вечерњом службом са петохлебницом.  На сам дан празника Света Литургија је почела у 8 и 30, а началствовао је протојереј Милан Мионић уз саслужење протојереја Драгана Тубе. Храм је био премален, за све вернике који су дошли да се поклоне и помоле пред моштима Светог Јована Крститеља које се налазе у овој дивној цркви. Велики број верника узео је учешћа у Светом Причешћу Хор Цркве Свете Тројице из Краљева ″Свети архиђакон Стефан″, својим изузетним појањем значајно је допринео лепоти богослужења.

Протојереј Милан Мионић је у својој беседи објаснио важност догађаја који прослављамо.

 Уследила је литија око храма са молитвама Васкрслом Господу да нам опрости сагрешења наша и подари напредак мештанима који живе у селу и вечан покој онима који су уснули. Ове године Црквена слава је била емотивна за парохијане ове Цркве јер смо се опростили од нашег дивног свештеника протојереја ставрофора Милоша Васиљевића који је делао на њиви Господњој 42 године и одлази у пензију.

Пререзан је славски колач и освештано жито у славу и част Светог Јована Крститеља. На радост свих присутних малишани из КУД “Ратина“ извели су пригодан културно-уметнички програм. Затим је уследила трпеза љубави за све присутне. Старешина храма протојереј-ставрофор Милош Васиљевић је захвалио свима који су уложили и најмањи труд да на овако леп начин прославимо нашег заштитника, рекавши притом: „ да би требало да се угледамо и на  Захарију оца Светог Јована Крститеља који прослави Бога пророчком песмом, достојном дара. Ускликнимо и ми: Благословен Господ Бог хришћански, што посети и избави људе Своје! Њему приличи свака слава, част и моћ, сада и увек и кроза све векове. Амин“.

                                           Трипо Спахић, чтец

Contact Us