Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Историчар Дејан Ристић на платоу испред Храма Преображења Господњег на Златибору одржао предавање „Културно наслеђе и идентитет“

У оквиру „Златиборског културног лета“, 13. августа испред Храма Преображења Господњег, Дејан Ристић, познати историчар, преводилац и сценариста је одржао предавање на тему „Културно наслеђе и идентитет“.

На почетку вечери предавач је истакао да највећи део грађана у Србији данас не препознаје културно наслеђе као питање од изузетног значаја за очување идентитета, али и као незаменљив развојни ресурс у културном, научном, просветном, уметничком смислу.

Ристић је присутнима укратко изнео свој свеобухватни, вишегодишњи истраживачки рад, чиме је посебно нагласио историјски и уметнички значај културног наслеђа и идентитета нашег народа до данашњих дана. Тиме је поред позитивних примера указао и на недостатке и негативне примере очувања и заштите нашег целокупног културног наслеђа.

У наставку предавања је нагласио да културно наслеђе представља један од темеља идентитета сваког појединца, локалне заједнице или читавог друштва, тако да се са правом могу поставити питања каква је, у чему се огледа и да ли постоји веза између културног наслеђа и идентитета? Мишљења је да културно наслеђе можемо да очувамо само ако га добро познајемо, ако га штитимо и ако смо наоружани знањем и идејама.

У трочасовном излагању, уз присуство великог броја посетилаца, Ристић је покушао да одговори на многобројна питања као што су – Шта чини наше заједничко културно наслеђе? Шта све чини идентитет српског народа? На који начин је Србија присутна у Унескоу? Како решити проблем присвајања нашег културног наслеђа на Косову и Метохији од стране албанских историчара? Такође, дао је и прецизне податке о присуству нашег културног наслеђа на Унесковој листи светске културне баштине.

Дејан Ристић је један од водећих стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем. Обављао је дужност управника Народне библиотеке Србије од 2012. до 2013. године и државног секретара за културу у Влади Републике Србије од 2013. до 2015. године. Сада се налази на месту вршиоца дужности директора Музеја жртава геноцида.

 

Следеће дешавање испред Храма Преображења Господњег је предавање професора књижевности др Владимира Димитријевића, 20. августа у 19.00.

Извор: Туристичка организација Златибор

Contact Us