Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Источни петак у Манастиру Стјеник

На левој обали потока Ладна вода, испод брда Стјеника, огранка планине Јелице, налази се Манастир Стјеник у ком почивају мошти Светог Јована Стјеничког, који се подвизавао у једној пећини изнад данашњег манастира.
   Због снажног извора који избија у непосредној близини, испод праве као зид стене, Манастир се од почетка звао Истник – Источник, Извор. Истник је био метох Манастира Јежевице. По народној традицији верује се да су га подигли браћа Мрњавчевићи, нешто пре Маричке битке 1371. у којој су и страдали.“
Манастир Стјеник,  Чачак, 2007.
У петак Светле седмице, 21. априла 2017. године, прослављен је празник Живоносног Источника Пресвете Богородице у манастиру Стјеник. Божанствену Литургију служио је протосинђел Герман (Авакумовић), настојатељ манастира Рача, а саслуживали су јеромонах Орсисије(Ивановић), настојатељ манастира Свете Тројице, протојереј Ненад Богдановић, парох при храму Свете великомученице Марине у Атеници, као и јеромонах Пајсије, игуман манастира Стјеник. Појање је произносио верни народ и монаштво манастира Ковиље, Успење, Јежевица, Јовање и Рача. После службе, свештенослужитељи и монаштво, заједно са верним народом наставили су сабрање за пригодном трпезом у манастирском конаку.
Извор: Манастир Стјеник

Contact Us