Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Исповест свештенства љубићког намесништва

На дан када Света Православна Црква прославља успомену на Свете апостоле Алфеја и Карпа 8. јуна 2021. г. у Храму Светих апостола Петра и Павла у Мрчајевцима, одржан је братски састанак и исповест намесништва љубићког.

Храм Светих апостола је саграђен 1848. г. и сведок је обнове црквеног живота у ослобођеној Србији, па све до данашњих времена.

Светом Литургијом је началствовао јереј Милован Вучковић, а саслуживао му је парох рожачко-пријеворски протонамесник Александар Суботић.

 

 

На Светој Литургији је надахнуто беседио јереј Иван Босић, парох миоковачки. Он се обратио браћи свештеницима речима љубави и благодарења Богу за свако добро дело које нам је дао. Говорио је о сложености Свете Тајне Исповести, која се састоји од покајања као препознавања постојања својих личних сагрешења и саме исповести као признања и кајања због истих. Подсетио је на речи свештеника Александра Шмемана да је то управо почетак хришћанског живота.

Позивом на љубав, која треба да влада међу свештенослужитељима и верним народом завршио је беседу отац Иван.

За време трпезе љубави присутном свештенству обратио је се старешина храма Светих апостола Петра и Павла парох мрчајевски протонамесник Александар Пешић, речима захвалности што је указана част његовоме храму да буде домаћин братског састанка и свештеничке исповести. Потом се свештенству обратио духовник архимандрит Давид (Васиљевић) сабрат Манастира Никоље, подсетивши на време, када је он почињао пастирску службу, време када је недостајало свештенослужитеља. Могућности црквене мисије су биле скромније, али су се оци и поред тога усавршавали и обнављали црквени живот. Данас могућности за усавршавање пастира су много веће, наша дужност је да то чинимо, да вршимо божанску мисију као наследници апостола. На тај начин, треба да чинимо дела љубави, да градимо мир Божији, тако ћемо постати Богу угодни и носити га у срцу своме. Царство Божије је наш циљ.

Архијерејски намесник љубићки протојереј Никола Вучетић парох прељински захвалио се духовнику на указаној љубави и поукама, а свештенство похвалио за досадашњи труд приликом вршења пастирске службе.

Поред парохијских свештеника на свештеничкој исповести су били присутни пензионисани пароси протојереј-ставрофор  Милорад Ђорем, протојереји Томо Величковић и Јован Вуковић.

протонамесник Александар Суботић

 

Contact Us