Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Исповест свештенства Aрхијерејског намесништва качерског

У уторак, 26/13. маја 2020. на дан када Црква прославља Свету мученицу Гликерију, у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Белановици одржан је братски састанак и исповест свештенства качерског намесништва.

Светој тајни исповести приступили су сви активни свештеници и ђакон, а такође и свештеници који су у пензији: протојереј Светолик Зечевић и протојереј Ратко Радојичић. Исповедник је и ове године био јеромонах Виталије (Милошевић), сабрат Манастира Студенице.

После исповести служена је Света Литургија, којом је началствовао намесник качерски, протојереј Светолик Марковић, а саслуживали су: јереј Горан Џопалић, парох заграђски и јереј Милорад Вујовић, парох бољковачки. Након отпуста пригодну беседу изговорио је о. Светолик Марковић. Нагласио је важност Свете тајне покајања, као дара Божијег којим се човек обнавља, препорађа и задобија могућност да духовно прогледа. Покајање је насушна потреба за све хришћане, свакако и за свештенике, у овом тешком и тегобном времену у којем живимо, како би се испунила јеванђелска реч: „Тако да се светли светлост ваша пред људима да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима.“

Сабрање је настављено у парохијској сали за трпезом љубави, коју је припремио љубазни домаћин. Током ручка разговарало се о актуелним дешавањима у Цркви и проблемима који су настали појавом епидемије новог вируса. Сви су пажљиво саслушали реч и поуку оца Виталија, који својим дугогодишњим монашким искуством мудро сагледава савремена збивања у свету.

Састанак је завршен у раним поподневним часовима уз договор да следеће године исповест буде организована у Љигу.

                                                                                Ђакон Слободан Пејовић

 

Contact Us